Većina osobnih automobila dugačka je oko 3,6 do 4,2 metra. Najduži automobil na svijetu je pak sedam do osam puta veći. Dug je čak 30,54 metra, a ovu titulu potvrdila je i Guinnesova knjiga rekorda.


Riječ je o bijeloj limuzini koja je originalno napravljena 1986. godine u Burbanku u Kaliforniji po uzoru na Cadillac Eldorado iz 1976. godine.

Slika nije dostupna Zanimljivosti 10 čudnih američkih zakona za vozače koji bi vas mogli iznenaditi

Automobil pod imenom američki san (engl. American Dream) tada je bio dug 18,28 metara, obuhvaćao je 26 kotača te je imao par V8 motora s prednje i stražnje strane.

Njegov tvorac Jay Ohrberg kasnije ga je produžio na nevjerojatna 30,54 metra. Automobil se dugo vremena koristio u filmske svrhe, a na kraju je prodan na aukciji u vrlo otužnom stanju.



Kupio ga je Michael Dezer, vlasnik tematskog parka Dezerland u Orlandu u saveznoj američkoj državi Floridi te ga u potpunosti renovirao. Proces restauracije je trajao oko tri godine, a u njega je utrošeno oko 250.000 američkih dolara.

Američki san danas se može razgledati u Dezerovu muzeju rijetkih automobila na Floridi. I tu se ima štošta za vidjeti.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Zaštitni znak hippieja, izvor inspiracije umjetnika i kreativaca: Zanimljivosti o Bubi, nekoć najpopularnijem autu na svijetu

Ne samo da u ovo monumentalno vozilo stane 75 osoba već je opremljeno i brojnim zabavnim pogodnostima. U njemu se nalaze vodeni krevet, kupaonica, mini teren za golf, jacuzzi te čak i pomični heliopad.

Što sve obuhvaća ovaj američki san, provjerite u našoj fotogaleriji na početku teksta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju