Palata Beograd ili Beograđanka ime je popularnog nebodera u glavnom gradu Srbije između Slavije i Terazija, koja se nekoć smatrala i najvišom građevinom u Beogradu. Izdiže se na 101 metar visine, dok zajedno s antenom ima 117 metara.

Na uglu ulice kralja Milana i Masarikove taj se gigant gradio od 1969. do 1974. godine po planovima arhitekta Branka Pešića. Bio je to prvi neboder u užem središtu grada, a imao je čak 30 katova.

Na prvih nekoliko katova nalazila se robna kuća Beograd, veći dio zgrade zauzimali su poslovni prostori, dok se na zadnjem katu nalazio restoran koji je zatvoren devedesetih godina prošlog stoljeća. Danas se tu nalazi i sjedište nekoliko beogradskih medija, ali i predstavništva raznih srpskih i inozemnih tvrtki.

Milenijski križ na planini Vodno - 2 Zanimljivosti Gigant od 66 metara! Najveći križ na prostoru bivše Jugoslavije

Hrvatski pandan – poslovni neboder Zagrepčanka – izgrađen je 1976. godine na križanju Savske ceste i Ulice grada Vukovara, točnije na adresi Savska 41.

Zagrepčanku su projektirali Slavko Jelinek i Berislav Vinković. Neboder se sastoji od tri dijela – središnji i najviši doseže visinu od 95 metara i 26 katova, zapadni je dio pet katova niži, dok se istočni prostire na 19 katova.

Do 2006. godine Zagrepčanka se smatrala najvišim neboderom u Republici Hrvatskoj, nakon čega ju je premašio Eurotower u Zagrebu s 97 metara visine.

Početkom prosinca od 2012. godine ta je zgrada domaćin neobične hrvatske utrke po imenu Zagrepčanka 512. U povodu mjeseca borbe protiv ovisnosti društvo "Aktivan život“ organizira utrku po stubama koje vode do vrha Zagrepčanke.

Giganti od betona i stakla: 7 najviših zgrada na prostoru bivše Jugoslavije Najviše zgrade na prostoru bivše Jugoslavnije - 4 Najviše zgrade na prostoru bivše Jugoslavnije - 6 Najviše zgrade na prostoru bivše Jugoslavnije - 1 +2 Najviše zgrade na prostoru bivše Jugoslavnije - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju