Za Yonge ulicu u Kanadi mnogi tvrde da je najduža ulica na svijetu. Do 1999. godine tako je bila titulirana i u Guinnessovoj knjizi rekorda, a pisalo je kako se proteže na čak 1896 kilometara. No te je godine razjašnjeno kako je Yonge ulica duga tek 56 kilometara dok ostatak pripada magistralnoj cesti Highway 11 s kojom je bila povezana.

Titulu najduže ulice na svijetu nakon toga više nisu nikome dodijelili, a u slavnoj knjizi ostalo je zabilježeno tek kako je najduža cesta za motorizirana vozila Panamerička cesta koja se proteže na oko 30.000 kilometara te povezuje Sjevernu s Južnom Amerikom.

Slika nije dostupna Zanimljivosti 7 stvari koje niste znali o najdužoj cesti na svijetu

Yonge je i dalje vrlo impresivna. Čak je 6,5 puta duža od najduže hrvatske ulice – Ulice braće Radić u Strizivojni koja se proteže na 8,6 kilometara. Žila je kucavica grada Toronto i glavna prometna ruta u kanadskoj provinciji Ontario.

Ona spaja obale jezera Ontario i Simcoa, odnosno povezuje gradove Toronto i Barrie, dok je ime dobila po siru Georgeu Yongeu koji je bio stručnjak za drevne rimske putove. S njezinom gradnjom započelo se potkraj 18. stoljeća, a danas se ono smatra događajem od nacionalnog povijesnog značaja u Kanadi.

Slika nije dostupna Putovanja Jedina hrvatska ulica u kojoj stanari žive na vodi

Ulica Yonge je komercijalna prometnica, a u njezinom sklopu nalaze se znamenitosti poput Trgovačkog centra i uredskog kompleksa Eaton, Trga Yonge-Dundas, ali i Dvorane slavnih igrača hokeja. U slučaju velikih hokejaških pobjeda neki se dijelovi ulice u potpunosti zatvore zbog tisuća obožavatelja koji je preplave u želji da proslave dobar sportski rezultat svojeg omiljenog tima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju