Lijepo je biti turist i posjećivati znane i neznane zemlje i gradove, ali neka mjesta poput najpoznatijeg grada na kanalima odavno su nažalost, postala prenapučena. No, pustimo na trenutak Veneciju kojoj nema „spasa“, i pogledajmo kojim još gradovima prijeti slična situacija!

Problem „viška“ turista, koji je posljednjih godina najviše pogodio Barcelonu i Veneciju, u sljedećim godinama mogli bi osjetiti i drugi gradovi, a potencijalno najugorženijima se smatraju Lisabon, Prag i Marakeš.



Podaci su to koje su nakon istraživanja iznijeli iz World Travel and Tourism Concil (WTTC), koji su savjetovali ugroženima promjenu turističke politike, kako ne bi došlo do „turizmofobije“, koja se ove godine u punom sjaju pokazala u već spomenutima Veneciji (prosvjedi s kuferima) i Barceloni (napad na autobuse).

Iz WTTC – a su poručili kako preveliki broj dolazaka može dovesti do mnogih problema, a jedan od njih je "bijeg", tj. preseljenje domaćeg stanovništva. To se najbolje očituje na primjeru Venecije, čiji se broj stanovnika u posljednjih 30 godina – prepolovio. Također, mnogim mjestima teško uopće možete i pristupiti, pa je gotovo nemoguće na pravi način uživati u Mona Lisi ili Sikstinskoj kapeli.



S druge strane neki turisti se ne znaju ni ponašati, pa je tako spomenik kmerske kulture, Angkor Wat, procvatom turizma doživio i „ozljede“, s obzirom da su određene individue zgodnim pronašle ispisvanje grafita na njega.

Kako bi se stvari barem dijelom promijenile iz WTTC – a su poručili kako bi valjalo limitirati ulazak na neka povijesno važna mjesta (špilja Lascaux, Uluru), ali i reklamirati ona manje poznata, a itekako vrijedna.

Turizam je u zamahu, putovanja su sve prihvatljivija, tako da, ako se u budućnosti nešto ne promjeni, neka mjesta i gradove bit će gotovo nemoguće obilaziti i doživjeti ih u punom sjaju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju