Koliko puta ste pokušavali pripremiti omiljeno jelo iz restorana, a to vam nije uspjelo? Imali ste jednake sastojke, posvetili ste pozornost detaljima, slijedili ste recept, ali svejedno niste dobili taj okus. Ako me se pita, ja mislim da je razlika u dobrom temeljcu, piše poznati hrvatski chef Tomislav Gretić u Facebook postu.

Tomislavu Gretiću vjera u načela gastronomije zabranjuje korištenje kupovnih mješavina sušenih začina i povrća te koncentrata koji krate posao oko domaćeg temeljca jer osim što ne daju ukusna jela sadrže previše soli i MSG-a. Mononatrijev glutaminat koristi se kako bi jelima pružio umami okus, ali djeluje umjetno i nezdrav je.

>Škola kuhanja: 4 osnovna temeljca s kojima možete pripremiti bilo koje slano jelo

Prema mišljenju chefa, dobar temeljac nije samo pileća ili povrtna juha nego rezultat pomnog odabira mesa, povrća i začina koji se kuhaju na određenoj temperaturi. Dodajte ga mesu, ribi, tjestenini, rižotu ili morskim plodovima i dobit ćete jelo puno okusa.

Cijeli post pročitajte na Facebook stranici Independent Food Reportersa

Sastojci za mesni temeljac Toma Gretića

4 pileće kosti (uključujući vrat)
2 batka sa zabatcima
1/2 svinjske nogice
3 mrkve
2 korijena peršina
manja glavica celera
poriluk
luk
začini: lovor, majčina dušica,
peršin, kadulja, papar u zrnu

1. Pileće kosti i poriluk razrežite na manje komade, a luk na četvrtine.

2. Stavite sve sastojke u veliki lonac, napunite hladnom vodom pa pojačajte vatru. Kad zakuha smanjite vatru.

3. Svakih pola sata oberite pjenu i masnoće s vrha. Kuhajte 4 – 6 sati. Temperatura temeljca treba biti između 80 i 85 stupnjeva Celzijusa kako bi imao što više okusa.

4. Procijedite i što brže ohladite – najbolje u ledenoj kupki.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju