Strogi rezervat prirode i Nacionalni park Tsingy de Bemaraha je zapanjujuće čudo prirode koje se nalazi pod zaštitom UNESCO-a od 1990. godine. Prostire se na oko 1500 četvorna kilometra na sjeverozapadnom dijelu Madagaskara, a nudi neke od najspektakularnijih prirodnih krajobraza na svijetu.

Većina područja je prekrivena gustom šumom mangrove, močvarama, kao i nevjerojatnim geomorfološkim strukturama. Svojom ljepotom posebno se ističe klanac rijeke Manambolo, te brojne krške visoravni koje se ne nekim dijelovima izdižu i na 100 metara visine.

Kamena šuma Tsingy je zbog šiljastih kuteva vapnenačkih stijena koje su oblikovale specifične meteorološke prilike i voda, prozvana šumom noževa. 

Istovremeno, riječ je o teško dostupnom području kojeg je nemoguće propješačiti u cijelosti i koje nije do kraja istraženo. Ne čudi što se riječ tsingy na lokalnom malgaškom jeziku prevodi kao mjesto po kojem se ne može hodati bosih nogu.

Na popisu Svjetske baštine u Africi ovaj se park našao i zbog svoje bioraznolikosti. Dom je za mnoge endemske i ugrožene biljke i životinje poput čak 11 vrsta lemura ili 17 vrsta gmazova uključujući i slavnog minijaturnog kameleona (Brookesia perarmata).

Zanimljivo je napomenuti da je Tsingy de Bemaraha i zapanjujući primjer raznovrsnog ekosustava s obzirom da se značajno razlikuje flora i fauna koja se može naći u podnožju te na vrhovima stijena.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte čarobno područje Tsingy de Bemaraha.

Remek-djelo graditeljstva: Otkrijte najljepšu planinarsku stazu Velebita +0 Highlander Velebit

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju