Puno kolonijalnih gradova, dosta europskog utjecaja, baroknih zgrada i crkvi, pomiješan utjecaj tradicije i Europe, kaos, ali predivan. Tako Ana Gabriela Sandoval Ferrera opisuje svoju zemlju, Meksiko.



Za svoj rodni grad, Ciudad de México kaže da je, ironično, postao jedan od najsigurnijih u državi. Od 2006., kad je krenuo rat protiv narkokartela, ubijeno je više od 200 tisuća ljudi, dosta njih i nevinih, a sada je od glavnog grada nesigurniji sjever Meksika, gdje se nasilje povezano s kartelima preselilo.

"Ne trebaju agencije, možete slobodno putovati i sami. Morate znati kuda ići, ne lutati. Na primjer, žene ne trebaju same noću ići kroz mračne parkove i provjerite koji su kvartovi opasniji pa tamo ne zalazite, ne vozite autocestom noću. Putovanje autocestom danju, busom i avionom sasvim je sigurno", kaže Ana.

Ono što je najzanimljivije u Meksiku, ističe Ana, to je da koji god dio posjetili, osjeća se usklađenost, mješavina europske i domaće kulture. Ništa nije čisto meksičko. Stara vjerovanja i običaji Maja, Azteka i drugih kultura pomiješana s europskim, koje su donijeli Španjolci.

"Čuvamo tradiciju i ponosni smo na to. Primjerice, Dan mrtvih u Meksiku poseban je dan. Dok ga svi u svijetu slave tako da nose svijeće i cvijeće na groblje i tuguju za pokojnicima, kod nas se radujemo jer se na jedan dan naši pokojnici "vraćaju" nama. "Vrata" između svijeta živih i svijeta mrtvih su otvorena i svi smo povezani. Ne kao na Noć vještica, ovdje nema ništa jezivo, već je to osjećaj zajedništva i povezanosti s obitelji", objašnjava Ana, kojoj je ovo najdraža tradicija.



Na Dan mrtvih u Meksiku svatko izrađuje oltar posvećen pokojnom članu obitelji. "Na oltar postavimo predmete koje je pokojnik volio, pripremimo njegovu najdražu hranu, od krep papira u šarenim bojama izradimo male figurice povezane sa smrću, na primjer lubanje. Iako su djeca u školi, nema nastave, a u razredima se prave oltari za poznate pokojnike, primjerice za Fridu Kahlo. Oltari se onda odnose na groblje, ponesemo i hranu, sviraju mariachi… Radimo i poseban kruh za Dan mrtvih, u obliku kostiju, a neki se i kostimiraju", opisuje Ana. Upravo zbog ovog običaja, Ana predlaže početak studenog kao najbolje vrijeme za posjet Meksiku.

> 10 činjenica o Meksiku koje će vas iznenaditi

Mjesta koja Ana preporučuje posjetiti:

1. Xilitla

Nadrealni vrt usred prašume. Legenda kaže da ga je napravio Englez koji je tamo živio u 20. stoljeću. Kupio je komad prašume i napravio nadrealne skulpture i stepenice koje ne vode nikamo, a s vrha se pruža pogled na okoliš.

2. Cuatro Cienegas, Coahuila

Nacionalni park s dvije atrakcije; planinama od gipsa (Dunas de yeso) i prirodnim bazenima Pozas.

3. Real de Catorce, stari, mali, rudarski gradić usred pustinje u kojoj rastu kaktusi.



4. Oaxaca
savezna država i istoimeni grad na jugu Meksika. Divan grad koji se isplati vidjeti, a ima najbolje proizvode u Meksiku. Mezcal, proizvod sličan tekili, samo se radi od druge vrste agave, iz Oaxace je odličan, čokolade također, a hrana je predobra. Umjetnost ovdje je prekrasna i jedinstvena. Mnogi izrađuju Alebrije, izmišljene likove, šarene, čiji je proces izrade dugotrajan. To je ujedno i najbolji suvenir iz Meksika. Male figurice koštaju po 10, a velike (oko 50 centimetara) i 300-400 kuna.

5. Calakmul u saveznoj državi Campeche

Majanske piramide usred džungle.

> Meksička rupa: Prelijepa plaža sakrivena od znatiželjnih pogleda

6. Cenotes of Yucatán

Prirodne jame ispunjene vodom. Neke su na otvorenom, a neke u podzemnim pećinama. Ako ste već na 
Yucatánu, posjetite i grad Méridu, pun života, glazbe i dobre hrane.

> Ribarsko selo s ružičastim morem koje svi žele vidjeti

Ana napominje kako je jug Meksika skuplji od ostatka države zbog Kariba. Primjerice, porcije obroka u restoranima su manje, a skuplje nego na sjeveru. Cijene na jugu slične su onima u Hrvatskoj. Ako želite jesti jeftino, a fino, jedite na placu. Mnogobrojni štandovi s hranom nude dobre porcije za malo novca, a to je i autentična meksička hrana. Tu su i fondas, mali restorani koji svaki dan nude drugi meni. To je mjesto za gablec.

>Najveća piramida na svijetu skrivena u 'planini'

Mjesta koja Ana ne bi preporučila su Cancun, Acapulco i Los Cabos, jer su postala jako popularna među američkim turistima, pa se njihova autentičnost izgubila. Također, dosta se ulaže u turističke objekte, a zanemaruju naselja.
 

> Nikada razjašnjene piramide i druge najčuvanije tajne Meksika

Meksička hrana koju morate probati:



1. Chilaquiles:
Tortilja čips u umaku, sir, svježi luk, vrhnje, korijander.

2. Enchilada: Kukuruzne tortilje, punjene raznim punjenjima među kojima mogu biti piletina, govedina, sir, a tu su i umak, luk, vrhnje…

3. Pozole: Gulaš sa specifičnim kukuruzom (koji ima veliko zrnje). Temeljac za gulaš izblenda se s čilijem, pa se po svemu pospe origano, čili, ubace su luk, rotkvice, salata i tortilja čips.

4. Chiles en nogada: Nacionalno jelo koje se može jesti samo kad se slavi Dan neovisnosti, u rujnu. Veliki chili poblano (vrsta paprike) napuni se mljevenim mesom, bademom, grožđicama, začinima i sve skupa se kuha i prelije umakom od vrhnja i oraha te se posipaju sjemenke nara i svježi korijander. Tako ovo jelo bude crveno od šipka, bijelo od umaka i zeleno od paprike (chili poblano) i rezultat su boje meksičke zastave. Chiles en nogada spravljaju se jedino u rujnu jer su jedino u to doba godine orasi svježi. Ovo je toliko velika stvar u čitavom Meksiku da čak i novine objavljuju da su restorani počeli spravljati.

> Guacamole: Kremasti umak za kojim žudi svaki list čipsa

5. Cochinita Pibil: Ovo jelo karakteristično je za Yucatán, a sastoji se od sporo pečene svinjetine, marinirane u soku citrusa i sjemenkama achiote, što mu daje specifično narančastu boju. Umotano je u lišće banane i prži se u glinenoj pećnici pod zemljom. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju