Uoči početka godišnjeg odmora mnogi dvoje bi li se prema obali uputili autocestom i tako uštedjeli koju minutu ili pak putovali nešto duže starom cestom. Istražili smo kakve skrivene ljepote čekaju one koji odluče putovati daleko od buke dosadnjikavog autoputa te što posjetiti ako su vam već dosadile popularne turističke destinacije poput Plitvica ili Rastoka.

U prvom nastavku serijala „Skrivena mjesta na putu do obale“ predstavljamo vam Veljun, mjestašce nadomak Slunja i njegovo kupalište na Korani.

Petnaestak kilometara prije Slunja nalazi se Veljun, mjesto od svega stotinjak duša ispod kojeg se nalazi od pogleda skriveno kupalište na Korani i kamp kao stvoren za predah na putu do mora.



Uz samu cestu nalazi se tabla za kamp na Korani, no ne radi se o nekom velikom raskrižju pa je potrebno znatno smanjiti brzinu da se to malo desno skretanje (iz smjera Zagreba) ne promaši.

Prašnjavim putem s ceste se spuštamo do kupališta gdje nas dočekuje prizor nalik onom iz dječjih pustolovnih filmova.

Zelenilo rijeke okruženo je gustom šumom, dok su se na obali smjestili stari mlin, drveni čamci i razrušeni most preko kojeg se nekoć moglo prijeći automobilom.





Dok iz automobila vadimo opremu, prate nas pogledi mještana nenaviknutih na kamere i medijsku pozornost. Dočekuje nas za razgovor spreman Đuro koji se svaki dan spušta na kupalište.

„Svaki dan sam ovdje. Voda nije topla kao more i idealna je za osvježenje. Temperatura iznosi 23 stupnja, a na dnu je pijesak, tako da je kupalište idealno za djecu“, kaže Đuro. Otkriva nam kako se o kupalištu brinu tek pojedini mještani koji se nadaju da će se u budućnosti urediti prašnjavi put te obnoviti most kojeg je odnijela poplava.

„Grad Slunj ne vodi brigu o kupalištu, ali čuli smo kako bi se navodno trebao izgraditi most i asfaltirati pristupni put. Ipak, ljudi dolaze. Zaluta ovdje poneki Čeh i Nijemac, a uglavnom se zaustavljaju oni koji su na proputovanju prema moru ili grupe koje se kajacima spuštaju ispod Rastoka“, kaže Đuro.



Naš sugovornik opisao nam je kako žive stanovnici malog mjesta na Kordunu iz kojeg su se iselili gotovo svi mladi stanovnici.

„Nema ovdje ljudi, a pogotovo mladih. Danas nam je u posjetu bio naš jedini student iz ovog područja koji studira u Zagrebu. U obližnjoj pilani radi desetak ljudi, ali nedostaje radnika pa su tamo zaposleni i stanovnici Slunja. Nema tu nekog velikog turizma, postoji tek nekoliko soba za iznajmljivanje u restoranu iznad kupališta. Na ovom području ima preko 60 kilometara prašnjavih putova koje bi trebao održavati grad Slunj. Ipak, nijedan metar kvadratni nije asfaltiran, tako je da teško u ovakvim uvjetima razmišljati o turizmu. Čim padne kiša, putovi su neprohodni. Sigurno se nešto moglo napraviti, ali eto…“, priča Đuro.


Na obali Korane susreli smo i gospođu koja je s obitelji na proputovanju prema moru, a osvježenje je došla potražiti na preporuku sina.

„Stali smo ovdje na putu do mora jer moj sin radi u blizini. Oduševljeni smo i sigurno ćemo se vratiti“, govori nam.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju