U blizini Obrovca, na sat vremena vožnje od Zadra, nalazi se raj za šetače, planinare, trekere i zaljubljenike u prirodu koji izgleda kao s najljepše razglednice. Podno južnih padina Velebita teče rijeka Zrmanja, u koju se ulijeva Krupa, bistra planinska rijeka koja se provlači kroz kanjon i povremeno jurne u slobodni pad čineći predstavu za sva osjetila. Srećom, još uvijek nije ucrtana na karti masovnog turizma.

Tirkizne, modre i tamnoplave nijanse uokvirene divljim zelenilom i oštrinom kamenjara predstavljaju osobit doživljaj koji se ne može opisati riječima. Krupa ima 19 slapova koji spadaju u najljepše u Hrvatskoj. Najpoznatiji je Deveterac, koji je ime dobio po devet sedrenih kaskada koje završavaju slapom visokim 13 metara.

Kasno ljeto ili rana jesen najbolje su vrijeme za šetnju planinarskom stazom koja slijedi rijeku jer je tada Krupa nešto manja i smirenija, sve do velikih kiša kad nabuja i naraste u proljeće toliko da otežava hodanje.

> Posjetili smo hrvatsku prašumu: U ovu divljinu idu samo rijetki

Staze koje održavaju planinari iz HPD Pliva kreću iz sela Ravni Golubić, od stare škole u Golubiću i od manastira Krupa i vode uz rijeku, kraj vodopada do pitoresknog Kudinog mosta s kojeg možete prijeći na drugu stranu rijeke i popeti se na rub kanjona.

Prema predaji, most je nastao iz ljubavi. Mladić kojemu most duguje ime izgradio ga je od sedre kako bi prešao preko rijeke i stigao do dvoje drage.

Za nastavak puta potrebno je nešto više spretnosti, a dolazi se do izvora rijeka. Blizu izvora Krupe nalazi se i manastir koji je ove godine je proslavio 700. rođendan. Od tada je mnogo puta stradavao, ali je svaki put obnovljen. Ondje se nalaze i vrijedne freske, kao i ikone te drugi vrijedni predmeti zbirke.

Zaljubite se na prvi pogled: Isplanirajte izlet u jedan od najljepših dijelova Hrvatske Nacionalni park Risnjak +0 Risnjak

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju