Nakon što smo vam u prošlom nastavku predstavili skriveno kupalište na Korani ispod mjestašca Veljun, ovaj vas put vodimo u skrivenu životinjsku oazu nedaleko od Plitvica. U Drežnik Gradu, selu smještenom 12 kilometara od Nacionalnog parka Plitvička jezera smjestio se ranč „Dolina jelena“ koji sa svojom obitelji od 2011. vodi Milan Bićanić. Na više od 15 hektara zemlje, obitelj Bićanić brine za više od 50 jelena lopatara kojima društvo prave košute, konji i 60-ak crnih slavonskih svinja .



Milan nas dočekuje na ulazu i vodi do natkrivenog prostora za odmor gdje posjetitelje poslužuje domaćim delicijama. Nakon kratke okrjepe krećemo u obilazak. Usred velike vrućine tijekom dana su životinje skrivene u šumi pa ih gazda doziva bacajući kukuruz.

Prvi nam prilazi jelen lopatar koji je u borbi slomio čeljust te nježno uzima kukuruz gazdi iz ruke. „Zbog slomljene čeljusti teško grize te u prirodi ne bi preživio. Gostima dopuštamo da im jeleni jedu iz ruke, ali s divljači ipak treba biti oprezan, tako da se trudimo da ih previše ne uznemiravamo“, kaže Milan.



Objašnjava nam kako jeleni talože minerale u kosti i krajem travnja svake godine odbacuju rogove. „Do rujna im rastu novi rogovi kada skidaju bastu, odnosnu čupu koja štiti rog dok raste. Brazde na rogovima odraz su minerala prostora na kojima borave“, priča Milan. Nastavljamo obilazak prolazeći kraj crnih slavonskih svinja koje ljenčare na vrućem srpanjskom suncu. Ipak, i one su potrčale čim su nanjušile hranu. Za njima dolazi i košuta koju su zbog madeža na njušci prozvali Severina.

„Ona je naša miljenica. Rado prilazi posjetiteljima i uvijek je spremna pozirati“, kaže Milan. U to smo se i sami uvjerili kad je silom pokušala ući u kadar. Snimanje izjave dok vam oko nogu trče praščići, a košuta vas nježno gurka, prizor je koji se ne zaboravlja tako lako.

Milan, inače lovac, kaže kako je ranč za javnost odlučio otvoriti ove godine. „Uz hranjenje i obilazak farme, posjetitelji mogu biti u direktnom kontaktu s divljači. Na ranču trenutno imamo 50-ak lopatara i 16 običnih jelena. Tu su i tri konja koje koristimo za obilazak ranča. Imamo i crnu slavonsku svinju koja je došla spontano i izvrsno se uklopila“, govori Milan.

Iako skroman i samozatajan, ne krije zadovoljstvo zbog dobrih dojmova posjetitelja. Otkriva nam kako su gosti oduševljeni i iznenađeni što mogu pomilovati i nahraniti životinje koje inače nemaju prilike vidjeti. O tome svjedoči i knjiga dojmova prepuna pohvala iz cijelog svijeta. Našle su se tako u njoj poruke iz Francuske, Belgije, Norveške i Izraela.

Kaže kako životinje jako dobro prepoznaju ljude te osjete kad je netko pod stresom te im tada ne prilaze. Kod nas ga očito nisu osjetile s obzirom na to da su spremno pozirale i gurale njuške u fotoaparat.



„Prema ponašanju životinja odlučujemo kada ćemo životinje dozvati iz šume da ih posjetitelji mogu vidjeti. Uglavnom nam dolaze obitelji s malom djecom i sretni smo što odlaze s uspomenama koje će ih naučiti poštovanju prema prirodi i divljim životinjama. Ne možemo im nadoknaditi sve ono što imaju u prirodi, ali trudimo se osigurati im mir i ne uznemiravati ih previše“, kaže Milan kojemu u poslu pomaže cijela obitelj jer briga oko ranča iziskuje rad tijekom cijele godine.

Iako se za posjet ranču nije potrebno prethodno najaviti, točna vremena obilazaka objavljuju se na internetskim stranicama ranča i putem promotivnih letaka. Cijena obilaska iznosi 70 kuna po osobi, dok je za djecu do sedam godina ulaz besplatan. Budući da je ranč tek ove godine otvoren za posjetitelje, o nekoj se ozbiljnijoj zaradi, kaže Milan, zasad ne može govoriti.
Iako se nekim cijena možda čini visoka, Milan nas uvjerava da je zadovoljan brojem posjetitelja te dodaje kako im cilj nikada nije bio masovni turizam jer ne žele uznemiravati životinje.

„Postoji vrijeme kada divljač izlazi iz šume na otvorene prostore i tome se treba prilagoditi. Ljudima se to ponekad čini malo rano, ali ako želite u prirodu, morate je poštovati i prilagoditi joj se. Divljači sunce određuje kada će biti vani, a kada će se povući u šumu“, kaže Milan. Tijekom obilaska ranča Milan nedaleko od ograde zna primijetiti i medvjede i vukove, ali oni mu ne stvaraju probleme.

„Ne ulaze u ovaj prostor jer imaju dovoljno hrane u prirodi. Tu i tamo pokoji medo prošeće oko ograde, ali mi se fino pozdravimo jer u konačnici se razumijemo“, šali se Milan.



Iako se inače bavi prodajom građevinskog materijala, Milan kaže kako su životinje njegova prava ljubav te je sretan što je hobi uspio pretvoriti u posao. Koliko voli životinje, svjedoči i činjenica što je neplanirano udomio tri konja s kojima se divljač odlično slaže. „Teško je biti konkurentan na tržištu, potrebno je puno odricanja, a važno je ljudima pružiti nešto što nemaju priliku često doživjeti“, kaže Milan

Njegova supruga, kćeri Matea i Antonija, stariji sin Denis te nećak Luka pomažu mu u brojnim obvezama i umjesto pred ekranom, dane provode okruženi košutama, jelenima i konjima.



„Nije nam naporno, uživamo pomagati i još se pritom zabavljamo“, kaže Denis.
Prije odlaska susrećemo obitelj iz Rijeke koja je produljila godišnji odmor te na nacionalnim stranicama Nacionalnog parka Plitvička jezera pronašla ranč i odlučila ga posjetiti



„Bili smo na nekim sličnim mjestima, ali nikada nismo vidjeli ovako pitome životinje, tako da smo sigurni da se s njima dobro postupa“, kažu Ivan i Ina Čeko, dok su njihovu kćerkicu Iriu najviše oduševila mačke koje također uživaju u ovom neobičnom životinjskom carstvu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju