Prirodne ljepote planine Ćićarije u Parku prirode Učka predstavljene su na originalan način uz umjetničke radove na mjestima na kojima se najmanje očekuju. Ova kružna staza spoj je umjetničkih intervencija u formi land arta i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njezinih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice.



Nakon marljiva rada jedinstvena staza u Hrvatskoj, ali i šire, dovršena je.
Vodeća misao staze, koja je idejni projekt umjetnika Borisa Pecigoša, razvijanje je svijesti o značaju povezanosti čovjeka i prirode. Čovjek je, bez obzira na otuđenost i užurbanost današnjeg načina života, neodvojiv dio prirode. Iako samim svojim postojanjem utječe na prirodu i mijenja je, može naučiti slijediti ritmove prirode i poštivati druga bića koja s njim žive na planetu.

> Posjetili smo hrvatsku prašumu: U ovu divljinu idu samo rijetki


Land art radovi potiču na promišljanje i opuštanje. Dok šećete, udahnite mirise šume, osluhnite njezine zvukove, osjetite vlažnu zemlju pod prstima, nježnu mahovinu, koru stabla, i sunce na licu.

Vilinsko sijelo, Ljubavni kamen, Otisci dlanova, Geoglifi ovaca, Crveno stablo Kameni zubi i Kamena šuma samo su neki od brojnih instalacija koje se mogu razgledati. Land art je u današnje vrijeme vrlo raznolika umjetnička forma. Radovi nastaju u prirodi od prirodnih materijala nađenih na licu mjesta (kamen, šljunak, zemlja, trupci, grane, lišće, snijeg, voda…).

> Neotkrivena Hrvatska: Kanjon rijeke Krupe čudo je prirode koje zaslužuje biti na razglednicama


Ponekad se unose i umjetni materijali. Oslikavanje stijena ekološkim bojama, što je slučaj kod nekih radova na ovoj stazi, naziva se rock artom. Land art radovi stoje na otvorenom, smješteni dalje od civilizacije, ostavljeni da se mijenjaju i raspadaju pod utjecajem prirodnih sila.

Land art u užem smislu uključuje samo geoglife (motive "nacrtane" na tlu, obično s kamenjem ili drugim trajnijim elementima krajolika) i raznolike konstrukcije od prirodnih materijala nađenih na licu mjesta, poput grana, lijana, cjepanica, suhih stabala, suhe trave i sl. No, ovaj projekt uključuje i stijenske slikarije (petroglife), što je zapravo rock art, antropološki pojam koji se odnosi na umjetnost iz prethistorije i umjetnost tzv. primitivnih naroda.

> Zelena Stubica: Povijesno selo u kojem vam ne može biti dosadno

Na Land art stazi se čak i na većini geoglifa pojavljuje boja, makar samo kao jedan mali detalj.To je umjetnikovo direktno referiranje na drevnu umjetnost prethistorije i umjetnost plemenskih naroda tijekom čitave povijesti, ali uz suvremeni likovni izraz, tehnike i materijale.

Vodič za šetnju stazom potražite ovdje

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju