Južnokorejski glavni grad muku muči s lošom kvalitetom zraka, a dno je dosegao ovog ožujka kad je proglašen mjestom s drugom najmanjom kvalitetom zraka na svijetu.

Kako bi se borile protiv toga, gradske vlasti odlučile su građanima ponuditi besplatni javni prijevoz u danima kad je razina zagađenja prilično visoka. Provedba tog plana stupila je na snagu prvog dana mjeseca srpnja.

Naravno, kako ništa nije "posve besplatno“, i ovaj plan ima određene "cake“. Naime, besplatne vožnje odnose se na vrijeme od 5 do 9 sati prvog dana, i 18 do 21 sat drugog dana, i to isključivo one dane kad je razina onečićenja u zraku previsoka.

Recimo da se prošle godine takva situacija u Seulu dogodila 7 puta, pa možemo reći da besplatnih vožnji neće biti previše, ali bilo što besplatno – čovjeka veseli!



Inače, zadnjih nekoliko godina u Seulu se vodi rasprava zašto grad ima tako lošu kvalitetu zraka. Mnogi Korejci upiru prstom u Kinu smatrajući da loš zrak dolazi iz njihovih industrijskih zona, dok ostali ipak traže grešku unutar svoje države koja je zadnjih godina povećala upotrebu ugljena i dizelskih goriva.

Dobar dio nevladinih organizacija iz dana u dan zauzima se za što manje korištenje automobila i korištenje javnog prijevoza što je više moguće.

Za svaki dan besplatnog prijevoza Seul će izgubiti 3,2 milijuna dolara izjavio je gradonačelnik Park Won Soon. Ipak, hrabro je dodao i kako je mnogo važnije sačuvati zdravlje nego dolare.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju