Površinom je najveća na svijetu, a njezina prijestolnica Moskva broji više od 10 milijuna duša. No, nije riječ samo o Moskvi, tu su i Sankt Peterburg¸Soči, jezera, planine, povijest – sve što vam srce želi. A kako bismo što bolje dočarali veličinu, ljepotu i raskoš majčice Rusije, izvukli smo 20 manje poznatih stvari o zemlji Dostojevskog, Tolstoja, Puškina i drugih velikana!

1. Hotel Astoria u Sankt Peterburgu mjesto je na kojem je Hitler planirao održati veliku zabavu jednom kad zauzme grad (tad se zvao Lenjingrad). Srećom, nakon jedne od najdužih opsada u povijesti to mu nije pošlo za rukom.

2. Ostanimo još malo u Sankt Peterburgu. Slavni muzej Emitraž dom je za 70 mačaka, koje čuvaju blago od miševa!



3. Najpoznatiji trg u Moskvi svakako je Crveni trg. Međutim, zanimljivo je da se njegovo ime ne veže uz komunizam, već dolazi od ruske riječi „krasnyi“ koja ima dva značenja – „crveni“ ili „krasni“.

4. Jedno od tradicionalnih jela mnogima se ne bi svidjelo. Riječ je o juhi od pilećih nogica, koju ovdje rado jedu.

5. Rusi obožavaju garderobu. Nemojte očekivati da ćete doći daleko u restoranu/baru/muzeju i sličnim mjestima, a da netko ne ponudi da uzme vašu jaknu.

6. Pripazite kad darujete cvijeće. Obvezno darujte neparan broj cvjetova, jer se parni nosi samo kad idete na nečiji sprovod.

7. Prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije, Rusi su četvrti prema konzumaciji alkohola po glavi stanovnika. Ispred njih su samo Bjelorusi, Moldavci i Litavci, pa zaključujemo kako je Sovjetski Savez očito ostavio teške posljedice...



8. Vjerovali ili ne, riječ „votka“ potječe od riječi „voda“.

9. Nevjerojatno, ali očekivano trajanje života muškaraca iznosi tek 65 godina. S druge strane, Ruskinje u prosjeku žive 10 godina duže.

10. Iako je nadaleko poznata ljepota moskovskog metroa i smatra se najljepšim na svijetu, neslužbeno se priča kako postoji još jedna tajna linija koja povezuje vojne bunkere.



11. Ovdje muškarci ne bi trebali imati problema s pronalaskom žene, s obzirom na to da u Rusiji živi 11 milijuna više žena nego muškaraca.

12. Prema istraživanjima, više od 50 posto policajaca uzima mito.

13. Stranci plaćaju znatno veću svotu za obilazak nekih spomenika od domaćeg stanovništva. To se ne čini poštenim, ali ne možete napraviti ništa, već se samo nasmijati kako plaćate za ulazak na neko mjesto više od Romana Abramoviča.

14. Postnik Yakovlev ime je arhitekta zaslužnog za izgradnju čudesne katedrale sv. Vasilija Blaženog. Legenda kaže kako ga je po završetku radova car Ivan Grozni dao oslijepiti kako ovaj više ne bi nikad mogao napraviti ništa što bi ljepotom moglo konkurirati katedrali.



15. Rusija ima više vremenskih zona od bilo koje države na svijetu – čak 11.

16. Ruski i sovjetski lideri poprilično su neobični. Tako je Mikhail Gorbačov snimio album balada, a Putin izdao DVD na kojem se bavi džudom.

17. Zloglasni gulazi (radni kampovi) za vrijeme SSSR-a mogli bi uskoro postati ni manje ni više nego turističke atrakcije.

18. Selo Oymyakon mjesto je u kojem je davne 1933. izmjerena najniža temperatura na planetu. Naime, tad je živa pokazala 67,7 celzijevaca ispod nule.



19. Godine 1908., ruski olimpijci stigli su na igre u London s 12 dana zakašnjenja. Razlog? Još uvijek su koristili Julijanski kalendar.

20. U Rusiji postoji lanac kafića u kojem je piće besplatno, ali plaćate vrijeme provedeno u njemu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju