Odluka koja je na snagu stupila prije desetak dana odnosi se na prilično strogu kontrolu točenja i konzumiranja alkohola u talijanskoj metropoli. Njome su itekako postrožena pravila, tako da, ako se spremate u Vječni grad, pazite što pijete u večernjim i noćnim satima!

Nova pravila brane kupovinu i konzumaciju alkohola na javnim mjestima od 10 navečer do 7 ujutro u čak 14 rimskih općina. Alkohol je dozvoljeno piti do ponoći, i to iz plastičnih čaša, ali isključivo u zatvorenim objektima. Što se ostalih općina tiče, nakon 2 ujutro nećete moći naručiti piće ni u zatvorenim objektima, a piće za van možete uzeti do 10 navečer.



Ove su restrikcije srećom privremenog karaktera i na snazi će biti do listopada, a odluka je donesena kako bi se spriječilo nepristojno ponašanje turista u srcu turističke sezone.

Prvi vikend provođenja zakona policija je napisala 500 prijava za nedozvoljeno konzumiranje alkohola, od čega su mnoge rezultirale novčanim kaznama. One nipošto nisu male pa tako iznose 150 eura za fizičke osobe, a 280 eura za vlasnike ugostiteljskih i maloprodajnih objekata.

Gradonačelnica Rima Virginia Raggi ovu je odluku pozdravila izjavivši kako "nitko ne želi da rimsko ljeto bude uništeno zbog prekomjerne konzumacije alkohola“.

Ipak, mnogi Rimljani ovu odluku nisu oduševljeno podržali jer ako žele u miru uživati u dobroj kapljici do kasno u noć, moraju se zaputiti u općinu Ottavia, jedinu koju ovaj zakon nije zahvatio. Slučajno ili ne, gradonačelnica živi upravo u toj općini...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju