Najpopularnija lokalna slastica, samoborska kremšnita, od prošle godine je i zakonski zaštićena kao autohtoni samoborski, odnosno hrvatski brend.
Naime, prema rješenju Ministarstva kulture i medija, od 18. siječnja 2021. tradicionalna samoborska kremšnita, prenošenje umijeća, praksi i tradicije slastičarskog obrta, dobila je status nematerijalnog kulturnog dobra i upisana je u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Donosimo vam originalni recept za samoborsku kremšnitu koji nam je otkrila Turistička zajednica grada Samobora i predlažemo da već danas uživate u ovom nematerijalnom kulturnom dobru.
Sastojci za samoborsku kremšnitu:
1 paket lisnatog tijesta
8 jaja
1 l mlijeka
200 g šećera
2 paketića vanilin šećera
60 g brašna
Kako su hrvatska jela dobila ime? Sirnica bez sira, paprenjaci bez papra, sladiguz od šljiva...
+0
Priprema samoborske kremšnite:
- Podijelite lisnato tijesto na dva jednaka dijela pa svaki razvucite na veličinu lima za pečenje.
- Pecite zasebno gornju i donju koru u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 Celzijevih stupnjeva dok ne postanu zlatnožute, oko 10 do 15 minuta. Ostavite ih sa strane da se ohlade.
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg.
- U žumanjke dodajte šećer, vanilin šećer, brašno i nekoliko žlica mlijeka. Ostatak mlijeka ugrijte na štednjaku.
- Smjesu od žumanjaka stavite u zaseban lonac i kuhajte na laganoj temperaturi postupno dodajući toplo mlijeko dok se ne zgusne. Pustite da se smjesa malo ohladi i umiješajte je u tučene bjelanjke.
- Toplu smjesu prelijte preko pečene kore te je preklopite drugom korom. Preko kremšnite pospite šećer u prahu. Dobar tek!