Najpopularnija lokalna slastica, samoborska kremšnita, od prošle godine je i zakonski zaštićena kao autohtoni samoborski, odnosno hrvatski brend.

Naime, prema rješenju Ministarstva kulture i medija, od 18. siječnja 2021. tradicionalna samoborska kremšnita, prenošenje umijeća, praksi i tradicije slastičarskog obrta, dobila je status nematerijalnog kulturnog dobra i upisana je u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Donosimo vam originalni recept za samoborsku kremšnitu koji nam je otkrila Turistička zajednica grada Samobora i predlažemo da već danas uživate u ovom nematerijalnom kulturnom dobru.

Sastojci za samoborsku kremšnitu:

1 paket lisnatog tijesta
8 jaja
1 l mlijeka
200 g šećera
2 paketića vanilin šećera
60 g brašna

Kako su hrvatska jela dobila ime? Sirnica bez sira, paprenjaci bez papra, sladiguz od šljiva... +0 Grah

Priprema samoborske kremšnite:

  1. Podijelite lisnato tijesto na dva jednaka dijela pa svaki razvucite na veličinu lima za pečenje.
  2. Pecite zasebno gornju i donju koru u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 Celzijevih stupnjeva dok ne postanu zlatnožute, oko 10 do 15 minuta. Ostavite ih sa strane da se ohlade.
  3. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg.
  4. U žumanjke dodajte šećer, vanilin šećer, brašno i nekoliko žlica mlijeka. Ostatak mlijeka ugrijte na štednjaku.
  5. Smjesu od žumanjaka stavite u zaseban lonac i kuhajte na laganoj temperaturi postupno dodajući toplo mlijeko dok se ne zgusne. Pustite da se smjesa malo ohladi i umiješajte je u tučene bjelanjke.
  6. Toplu smjesu prelijte preko pečene kore te je preklopite drugom korom. Preko kremšnite pospite šećer u prahu. Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju