Murali
na pročeljima zgrada sve više dobivaju na važnosti u većim urbanim središtima, ali ni manji gradovi ne zaostaju po tom pitanju. Lani je Sisak dobio svojih prvih 10 murala, od kojih je oku javnosti najviše zapeo onaj koji je napravio popularni Tomislav Lončarić, poznatiji pod imenom Lonac, o čemu je Punkufer i pisao.

Ove godine grad je obogaćen za još 7 murala, pa ako se uputite ovim smjerom, svakako obratite pažnju na ukrašena pročelja zgrada umjetničkim djelima koje se zaista isplati vidjeti uživo.

S organizatorskim timom Re:Think Sisak porazgovarali smo o čitavom projektu.

Kako je došlo do ideje za projekt Re: Think Sisak?

Projekt je nastao prvenstveno iz želje da se Sisku i Siščanima ponudi drugačiji oblik umjetnosti, odnosno da se upravo u Sisku oformi svojevrsna "galerija na otvorenom". Uz potrebu za uljepšavanjem dotrajalih ili neuglednih površina, primarna misao vodilja organizacijskog tima Re:Thinka bila je potreba za promjenom negativne slike Siska kakva je godinama plasirana u medije. Na kraju, čitav ovaj festival poklon je građanima Siska.

Kako ste odabrali koje će zgrade dobiti murale?

Realizacija Re:Thinka uključuje cjelogodišnji rad na projektu, a počinje s terenskim radom odabiranja lokacija. Nijedna lokacija nije odabrana slučajno, a ovogodišnji murali nadovezali su se na one iz prethodne godine, kako bi na ciljanim lokacijama ostvarile svojevrsnu galeriju na otvorenom. Sve lokacije povezane su u cjelinu kroz ono što će u budućnosti postati sisačka street-art-ruta.

Koliko je umjetnika sudjelovalo u projektu, tko su i odakle su?

Ove godine na festivalu je sudjelovalo pet umjetnika i dva umjetnička kolektiva.



1. Farid Rueda
, meksički umjetnik, trenutno jedna od najvećih zvijezda svjetske street-art-scene, prepoznatljivog šarenog kaleidoskopskog stila koji interpretira određene motive meksičke kulture. U Sisku je ostavio jedan od svojih najboljih murala, pod nazivom "Totem".

2. Nicolas Alfalfa, umjetnik iz Urugvaja, oslikao je zid koji odlično komunicira s muralom umjetničkog kolektiva Colectivo Licuado, "East Meets West". Alfalfin mural predstavlja Regoča kao dobrog duha rijeka, dok par prikazan na muralu "East Meets West" čita "Priče iz davnine". Kao dodatak, Regoč nosi sisačku tvrđavu Stari grad kao krunu.

3. Šumski,
hrvatski umjetnik s prebivalištem u Berlinu, oslikao je 17-metarski zid na križanju Strossmayerove i Ulice hrvatskih domobrana. Pod nazivom "Vrijedi sanjati", to je mural koji najizravnije komunicira s prolaznicima, a predstavlja dječju igru realiziranu kroz san.



4. Marina Mesar OKO
jedna je od najzanimljivijih hrvatskih suvremenih umjetnica, a Sisku je ostavila mural imena "Silent Strength", koji u njezinu prepoznatljivom stilu predstavlja hommage svim njezinim prijateljicama koje su bile uz nju kad su joj bile najpotrebnije.

5. Chez 186, hrvatski street-artist i grafiter, oslikao je 50-metarski horizontalni zid koji je većini Siščana koji pored njega prolaze bio "trn u oku". Sad ta bezlična ploha ima predivan zidni oslik realiziran uz pomoć zanimljive palete boja i poigravanja s teksturom zida.

6. Sisački umjetnički kolektiv kojeg čine trojica grafitera, Neman, Atek i Mowe, ostavili su oslikanu gornju plohu Kazališta 21 u old school grafiterskom stilu.

Uz nabrojane, poseban gost ovogodišnjeg festivala je bio Robin Abramović, koji je obnovio svoj mural "Soul" koji je u vandalskom napadu bio uništen prošle godine.

Pokrovitelji su ovogodišnjeg izdanja Ministarstvo kulture RH, Grad Sisak, Sisačko-moslavačka županija i INA d.d.

Planirate li nastaviti projekt i nagodinu?


Iduće godine festival Re:Think nastavlja se u isključivo ženskoj formaciji. Budući da ove dvije godine nismo bili baš zadovoljni brojem žena na festivalu, iduće izdanje odlučili smo posvetiti samo njima. Uz to, Festival premješta svoj fokus na dijelove grada izvan centra.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju