Članak o Niki Bogdanić mogli bi započeti riječima - klasična hrvatska priča, u kojoj 'glavni lik' odgađa ispunjenje svojih snova jer još nema dovoljno novca, vremena ili suputnika s kojim bi se osjećao sigurnije u dalekim zemljama.

Vjerojatno bi tim riječima i počeo da visoko obrazovana Nika nije odlučila stvari uzeti u svoje ruke, točnije u mali ruksak u koji su stale 4 majice, japanke, tenisice i dva para hlača, te ostvariti svoj san i sama krenuti u istraživanje Azije.

Jedino što je klasično u priči o blogerici Niki Bogdanić je to da nakon završenog studija u Hrvatskoj nije mogla pronaći posao. Studij arheologije bio je odlična podloga za veliku strast – putovanja, pa je slijedom toga još za vrijeme studiranja Nika iskoristila priliku za upoznavanje novih kultura, običaja i jezika.

Tu je i program Europske Unije – Erasmus Mundus International Masters došao kao naručen, za koji je junakinja naše priče dobila stipendiju i tako studirala godinu i pol u Italiji, pola godine u Francuskoj, par mjeseci u Njemačkoj, a diplomirala je u Portugalu. Osim što je uz teoriju i praksu postala stručnjak u svom području, ona se praktično iz svake zemlje u kojoj je boravila vratila bogatija za jedan strani jezik više.

Sve to dovelo ju je do Izraela u kojem je odradila praksu i šest mjeseci radila kao voditelj na projektu očuvanja kulturne baštine, točnije očuvanja povijesnog trga u gradu Akko. Njen projekt oživljavanja povijesnog trga koji je izgubio svoju prvotnu namjenu i postao veliko parkiralište odobren je i od strane Israel Antiquities Authority-a, tijela koje se bavi očuvanjem kulturne baštine u Izraelu.

Prepuna znanja, iskustva i elana Nika se vratila u Hrvatsku u želji za novim korakom u karijeri, ali kao što se to obično događa naišla je na čvrsti domaći zid birokracije, nepotizma i nebrige za mlade obrazovane ljude. No kada se jedna vrata zatvore, druga se širom otvaraju...

I tu počinje Nikina priča o dalekim zemljama Azije u koje se sama zaputila s otvorenim umom, bez predrasuda i razmišljanja o problemima na koje bi mogla naići djevojka na drugom kraju svijeta.

'Mislim da svi moraju izaći iz svoje komforne zone, kao što sam i ja u tom trenutku izašla. Na prvu ti se čini teško, a onda shvatiš kako puno ljudi putuje solo s ruksakom na leđima i kako je to zapravo veoma oslobađajuće.' – priča Nika koja je proputovala gotovo cijelu jugoistočnu Aziju - Tajland, Laos, Vijetnam, Kambodžu, Maleziju, Singapur i Indoneziju - o čemu uz mnoge druge stvari piše na svom blogu Explore.Dream. Discover. by Nika Bogdanic, i Facebook blogu – Nika Bogdanic Travelogue.



Blog preko kojeg najbolje možete doživjeti njeno iskustvo otvorila je zbog želje da sa svima podijeli zadovoljstvo koje pruža putovanje, a u međuvremenu je on postao velika strast koje se Nika nikako ne odriče.

Nakon što je prošla sve što je na svom putu htjela vidjeti umjesto povratka u Hrvatsku prihvatila je poziv starog prijatelja koji radi u Maleziji i odlučila se neko vrijeme stacionirati tamo. Zarađivala je prevođenjem sa španjolskog, talijanskog i francuskog na engleski jezik te je radila za razne novine i portale kao freelance novinar.

'Malezija je odlično mjesto za naći posao. Jako je mala stopa nezaposlenost, ali ono što me najviše smetalo su velike klasne razlike. Također, zemlja se jako brzo razvila gospodarski ali nije stigla proživjeti i kulturnu revoluciju. To je dovelo do toga da sam se nakon 7 mjeseci u Maleziji odlučila vratiti u Hrvatsku te ponovo pokušati organizirati život i naći posao ovdje.' – prepričala je ukratko svoje malezijsko iskustvo, nakon kojeg je u Hrvatskoj dobila nagradu za 'Pustolovku godine'.



Planira proputovati što više i o svemu nas, naravno, izvještavati na svom blogu na kojem osim priča o svijetu, muzici i dalekim destinacijama možete naći i korisne savjete za putovanja, jer kako kaže 'putovanja ne moraju biti skupa, ako ste snalažljivi – a kad za nečim postoji volja, nađe se i način.'

'U zapadnoj kulturi život te doslovno pojede, a da toga nisi ni svjestan. Bavimo se hrpom nebitnih gluposti, pokušavamo procesuirati ogromnu količinu informacija kojima smo svakodnevno zatrpani, a često propuštamo ono što je u životu zapravo bitno – osmijeh, sreća, prijateljstvo, ljubav. Kada se od te hrpe nebitnih informacija odmakneš i odbaciš ono nepotrebno počinješ shvaćati kako i sa samo najosnovnijim stvarima u životu možeš biti itekako sretan.' – zaključila je Nika čije 4 majice, japanke, tenisice i dva para hlača spremno čekaju da krenu u novu avanturu.

Niku možete pratiti na njenom blogu Explore.Dream. Discover. by Nika Bogdanic i Facebok stranici Nika Bogdanic Travelogue.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju