Zašto ići baš sad

Ono što će vas najviše iznenaditi u glavnom gradu Dežele, je količina raznih sadržaja koje nudi. Ljubljana nudi kulturu, znamenitosti, aktivnosti i dobru zabavu. Trenutno je vrijeme izvrsno, vrućine su popustile i možete uživati na Ljubljanskom festivalu u koncertima, operi ili baletu, sve do kraja ovog mjeseca.

Kako do tamo

Lako, eto kako. Ako idete osobnim automobilom, nakon što dođete do Zagreba, trebat će vam, još oko sat i pol vremena. Jedini je problem što za slovenske autoceste morate kupiti vinjetu koja traje 7 dana, a košta 15 eura. Ako vam se ne da ići autom, najbolje je autobusom, iz Rijeke ili Zagreba.



Gdje ostati

Ako tražite luksuz, toplo preporučamo Antiq Palace, zgradu iz 16. stoljeća u kojoj se sada nalazi 21 luksuzna soba. Nalazi se u centru, a možete dobiti i spa tretman. Cijena sobe je od 105 eura pa na više. Za one koji traže nešto jeftinije, ali i dalje jako fino, savjet je soba u Slamic B&B.

Nalazite se blizu grada, odmah kod Tivoli parka, a od 17 soba svaka ima vlastitu kupaonu i velike krevete. Cijena, od 95 € za dvokrevetnu sobu. I na kraju, oni koji traže povoljniji smještaj, trebali bi razmisliti o Penzion Pod Lipo, gdje se na raspolaganju nalazi 10 lijepih soba po pristojnim cijenama ili Hostelu Celica, bivšem zatvoru u kojem možete noćiti za, otprilike, 25 eura po glavi.



Kako provesti vikend

Dan prvi


Po dolasku (ako stižete ujutro) zaputite se u Nebotičnik, art – deco zgradu iz 1933. godine, koja na vrhu ima prekrasan kafić. Tamo naručite kavu i uživajte u panoramskom pogledu na grad. Nakon toga zaputite se do dvorca, platite par eura i razgledajte neku zanimljivu izložbu. Nakon dvorca, zaputite se do Zmajevog mosta, pređite rijeku i posjetite tržnicu na kojoj možete kupiti sjajan med i džemove.

Sad ste već ogladnili pa se zaputite na brzi ručak u Klobasarnu, i uživajte u kranjskoj kobasici. Nakon jela nastavite šetnju gradom, posjetite Gradski muzej i kad s tim završite, odmor, kavu i kolač potražite u Kavarni Zvezda. Vrijeme je za večeru, a za to preporučamo restoran Gujzina. Dan završite izlaskom u Metelkovu, mjesto prepuno kafića i pubova koji zadovoljavaju svačije ukuse.



Dan drugi

Ljubljana je i grad biciklista, tako da su svugdje biciklističke staze. Iznajmite bicikl i odvezite se do parka Tivoli, zelene oaze glavnog grada Slovenije. Kad ste već ovdje, posjetite i zoološki vrt. Za ručak izaberite mali bistro pod nazivom Hot Horse i pojedite izvrsnu konjetinu.

Nakon što ste obavili ručak možete još malo lutati gradom, ali i obaviti kupovinu suvenira, za što predlažemo trgovinu Iku, u samom centru grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju