Prije dvadesetak godina, u tajlandskoj prijestolnici Bangkoku počela je gradnja veličanstvenog nebodera usred grada, kraj rijeke Chao Phraya. Trebalo je to biti blistavo zdanje sa skupim stanovima iz kojih će oni dubljeg džepa uživati u pogledu na cijeli grad.

No, prođete li danas ulicama Bangkoka, dočekat će vas ogoljeni betonski div od 49 katova – napušten, nedovršen, sablastan, išaran grafitima. U doba gradnje mislili biste da ćete morati platiti da uđete unutra, a sada imate osjećaj da bi vama netko trebao platiti da kročite u ovu sablast.

Tijekom dana ga možda u gradskom kaosu i šarenilu možda ni ne biste toliko primijetili s ulice, no noću poprima posebno zastrašujući izgled. Bez struje i osvjetljenja, a pogotovo nakon što je 2014. godine na krovu pronađeno tijelo jednog turista, privukao je na sebe priče o duhovima.

Spomenik financijskoj krizi

Službenog imena Sathorn Unique, a neslužbenog „toranj duhova“, ovaj div zjapi prazan u centru grada. Oko njega hrpa smeća, cigli, potrgane žičane ograde i stotine kablova u zraku koji ga okružuju.

Gdje je zapelo? Naime, toranj je napušten još davne 1997. godine kada je u Aziji izbila financijska kriza i obustavila radove na zgradi. Izvođači radova tvrde da su dovršili posao 80%, pa nije ostalo mnogo. Unatoč tome, s radovima se nije nastavilo sve do danas.

Postavljeni su znakovi upozorenja prolaznicima da ne ulaze jer su radovi u tijeku, a sada i njih možete pronaći polomljene i trošne na podu. Znatiželjnici ga bez obzira na prijetnje o novčanim kaznama rado posjećuju, veru se po njegovim katovima, a s krova uživaju u veličanstvenom i besplatnom panoramskom pogledu na cijeli Bangkok.

Dobio je čak i svoju stavku na TripAdvisoru, gdje su neki turisti napisali kako su bez problema podmitili čuvare i ušli unutra. S vremenom je toranj postao toliko popularan da su čak i podmitljivi čuvari pod pritiskom prestali puštati ljude unutra. Naravno, toranj je toliko velik da bez problema možete ući dok čuvar ne gleda.

Smišljajući što će s ovom sablasti usred grada, lokalne vlasti donijele su odluku koja ne iznenađuje: pretvorit će ga u zgradu s luksuznim apartmanima. Ono što je isprva i trebao biti.

Ovo će definitivno biti potez na žalost urbanih istraživača koji su ga voljeli istraživati i penjati se po njemu, no svakog „ghosta“ 24 godine dosta.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju