Vožnja autom uvijek zvuči kao sjajna ideja, jer u bilo kojem trenutku možete zastati, prošetati, vidjeti neke manje poznate stvari, ili jednostavno – odmoriti. Vožnja autom po Francuskoj, koja je geografski ogromna, a povijesno i kulturno bogata, čini se potencijalnim punim pogotkom, a mislimo da se sa sljedećih pet ruta ne može promašiti...

Za zaljubljenike u hranu i piće: ruta Franche – Comte

Vožnja od Calaisa (grad u koji izlazite nakon prelaska La Manchea) do Franche – Comtea (u blizini istočne granice sa Švicarskom), potrajat će oko 6 i pol sati. Pauzu se isplati uzeti u Reimsu, koji se smjestio na pola puta i koji je ujedno najveći grad pokrajine Champagne (samo vam ime govori što vas ovdje čeka). Oduševit će vas ture po vinogradima Taittinger i Ruinart, a prilikom dolaska u Franche – Comte, nemojte ni slučajno otići bez da ste probali sir – Comte. Turu je najbolje obaviti u proljeće ili ljeto, a mirne duše možemo garantirati obilje dobre hrane i pića.

Za zaljubljenike u selo i obitelji: ruta Bonnelles, Yvelines

Tek 45 minuta udaljen od Pariza, smjestio se jedan lijepi seoski hotel – Le Barn. Zapravo, on je mnogo više od hotela, i kako piše i na službenoj web stranici – idealno je mjesto za bijeg. Njegov „teritorij“ prostire se na 500 kvadrata prirode, tako da nema straha kako će vam drugi gosti smetati u pronalaženju mira. Naravno, tu su i ribnjak, jahači konji, ali i restoran, kao garancija da gladni nećete ostati. Kako smo već rekli, ukoliko se zaželite Louvrea i Eiffela, Grad svjetlosti nadohvat je ruke, no jednom kad ovdje dođete na odmor s djecom, nitko normalan ne želi pobjeći od opuštenosti sela...

Za zaljubljenike u prirodu i povijest: ruta diljem Provanse

Vozit ćete se dugo, jer od Calaisa do Provanse, potrebno je otprilike 10 sati. No, naravno, ipak je to Francuska, pa je riječ o ugodnoj vožnji koja će vam putem ponuditi mnoge zanimljivosti. Za početak zastanite u centru Burgundije, Dijonu, čiji će vas srednjovjekovni centar s drvenim kućama i mnogim barovima natjerati da u njemu ostanete nekoliko sati. Alternativna opcija je noćenje u Lyonu, koji je udaljen tek tri sata od Marseillea, a vjerujte, i ta opcija ima svojih prednosti... A kad stignete u Provansu, tek ćete tada doživjeti svijet mnogih boja s nezaobilaznim poljima lavande, bilo da posjetite Oppede le Vieux, Eygalieres ili morski Cassis. Uostalom, o čarima Provanse nedavno smo već i pisali...

Za zaljubljenike u vina: ruta dolinom rijeke Loire

Najduža francuska rijeka je Loire, pa su je i kraljevske obitelji koristile za odmor. Naravno, kad se odmaraš kao kralj, onda uz rijeku napraviše brojne dvorce i imanja, koji su srećom ostali očuvani do današnjih dana. A gdje odmaraju kraljevi – odlično se i pije, te su tako na ovom području niknula brojna sela i vinogradi, a u međuvremenu je i cijela regija došla pod zaštitu UNESCO-a. Vremenom, dolina Loire postala je jedna od glavnih vinskih regija u državi, pa preporučamo najam bicikla i obilazak raznih vinograda, uz kušanje nezaobilaznog Sauvignona.

Za zaljubljenike u more: ruta Cap Ferret

Poznato po kamenicama, ovo maleno selo smjestilo se na poluotoku koji okružuje Atlantski ocean. Ako tragate odmor i mjesta kakva su nekad postojale, ovo je idealno za sve nostalgičare. Svjetionik, čamci, dugački mol, ali i Dune de Pilat, najveće pješčane dine u Europi, čekaju samo da vi prošećete njima. Naravno, s obzirom na položaj, na meniju ćete naći jastoge po vrlo prihvatljivim cijenama, jer ih u Atlantiku ima koliko hoćete, a akko vam baš zafali malo gradske gužve, zaletite se do Bordeauxa, udaljenog tek sat vremena.


Ako ste nakon ovog odmah dobili želju da spakirate kofer i autom krenete u avanturu Francuskom, ali to sad nije moguće, dovedite barem njezine mirise i okuse u vaš dom. Na Tjednu francuske kuhinje u Lidlu, nabavite njihove delicije koje će vas okusima odvesti na mirisna polja Provanse, prekrasnu Azurnu obalu ili pariške ulice.
 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju