Tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća gvatemalski gradić Panajachel bio je popularan među hipijima koji su lutali SAD-om u potrazi za opuštajućim mjestima za uživanje u prirodi. I doista, priroda Panajachela, grada na vulkanskom jezeru Atitlán toliko je slikovita da nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a slobodnjački duh i dalje je prisutan na ulicama i trgovima.

Panajachel, koji je nekoć bio poznat i kao „Gringotenango“, zbog velikog broja stranaca, od sredine devedesetih ponovno je postao popularno mjesto za putnike sa svih strana svijeta. Vulkani obavijeni oblacima koji okružuju jezero i brze planinske rijeke kreiraju jedinstven prizor, baš kao i mala marina u kojoj možete unajmiti čamac kako biste plovili jezerom. U Panajachelu nema povijesno vrijednih arheoloških ostataka niti spomenika. Osim samog jezera, šarm čine njegovi stanovnici, šušur na ulicama, polagani tempo života i izvrsna lokalna kuhinja koja vrijedi otkrivanja.

Usprkos svojem nadimku, u Panajachelu i dalje možete upoznati običaje i jezik Cakchiquela te doznati nešto više o kulturi Maja. Jedno od mjesta za razgledavanje i kupnju tradicionalnih rukotovorina i odjeće je tržnica Tinamit u glavnoj ulici Santander, gdje se prodaju proizvodi iz cijele Gvatemale. Umorite li se od cjenjkanja, možete se odmoriti uz male zalogaje koji se prodaju na ulici ili u malim restoranima, poput kukuruza posebnog okusa, tortilja, regionalnih sireva kao i voća iz cijele Gvatemale.

Panajachel možete upoznati i iz zraka, paraglajdingom ili isprobati zip-line koji vodi kroz kanjon i krošnje drveća u dolini San Buenaventura pružajući vam nevjerojatan pogled na jezero Atitlán. Reserva Natural Atitlán odlikuje se predivnom prirodom, a od centra grada udaljen je desetak minuta tuk-tukom. U šetnji šumskim stazama tim prirodnim rezervatom možete susresti prirode usred kišne šume velike nadmorske visine i pogledati majmune pauke i stotine vrsta ptica.

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju