Kada pomislimo na stare njemačke gradiće, ne mislimo više na hipsterski Berlin s ludim noćnim životom niti Frankfurt sa staklenim neboderima i poslovnim zgradama. Zamišljamo mirne, srednjovjekovne gradove tradicionalnih kuća i toplih gostionica.

Pa ipak, otkačeni duhovi 21. stojeća nađu svoj put i do njih gdje eksplodiraju na neočekivan način. Jedan takav gradić zove se Braunschweig i smješten je nedaleko od Hannovera.

Braunschweig je mirno, povijesno mjestašce stare arhitekture, popločenih ulica u kojima još možete vidjeti romantične ulične lampe i izloge u drvenim okvirima.

Na jednom dijelu grada nalaze se moderne, ali neupadljive zgrade koje služe kao uredi raznih firmi. Na granici tih dvaju, samo u nijansu različitih svjetova zateći će vas eksplozija boja na jednoj zgradi.

Najsretnija kuća na svijetu

Zbog njezina veselog izgleda opisuju je kao „najsretniju kuću na svijetu“. Kažu kako podiže raspoloženje čim ju ugledate. Oči na nacrtanim licima ujedno su i prozori koji se otvaraju, dvorište je ispunjeno zelenilom, a parking je osiguran za – bicikle.

Službeno se zove Happy Rizzi House ili samo Rizzihouse. Ima smisla da je njezin izgled osmislio arhitekt u suradnji s njujorškim pop-umjetnikom Jamesom Rizzijem. Njegova ideja bila je unijeti život ne samo u zgradu već i na nju, pa je tako zasjala ukrašena ludim oblicima i licima te žarkim bojama. Posjetitelji je opisuju kao podsjetnik na glazbene spotove iz 1980-ih.

Rizzihouse je rezultat dugog dvoumljenja lokalnih vlasti što učiniti s propalom zgradom koja je hitno trebala renovaciju i dašak novog života. Bome, arhitekt je ozbiljno shvatio svoj zadatak.

Kraj svih turističkih atrakcija poput srednjovjekovnog dvorca, gradske vijećnice i katedrale, Rizzihouse izgleda kao onaj novi, moderni susjed iz budućnosti koji je došao živjeti u pitomu, tradicionalnu sredinu. I dobro su ga prihvatili jer danas je on jedna od glavnih razglednica grada koja privlači turiste baš zbog svog neobičnog, ali sretnog izgleda.

Kako je jedan posjetitelj komentirao: Svijetu treba više takvih zgrada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju