Nahičevanska Autonomna Republika je enklava Azerbajdžana koja se prostire na 5,500 četvornih kilometara u južnom Kavkazu. Riječ je o polupustinjskoj regiji koju od Azerbajdžana odvaja Armenija, a graniči još i s Iranom te Turskom.

U ovom se kutku svijeta navodno nalazi posljednje počivalište proroka Noe koji je prema božjem nalogu sagradio arku kako bi spasio sebe, svoju obitelj i sve životinje od velikog potopa. Iako postoji barem pet mjesta koji tvrde isto, Nahičevanci su uvjereni kako je Noa završio svoj 950 godina dug život upravo na njihovom tlu.

Magnetno brdo - 4 Putovanja Kakav misterij! Mjesto na kojem se auti kreću uzbrdo bez upaljenog motora

Štoviše, u gradu Nahičevanu nalazi se grobnica proroka Noe koja je izgrađena 2006. godine, a koja obuhvaća kameni stup iz nekadašnjeg hrama koji navodno skriva njegove posmrtne ostatke. Lokalno stanovništvo je smatra svetim mjestom.

Legenda kaže da se Noina arka nasukala na planini Ilandag (2415 metara) u Nahičevanu kada se voda povukla te da je brod „kriv“ za neobičan izgled vrha. Prorok i njegovi sljedbenici ostatak su života proveli na jugu Kavkaza.

Slika nije dostupna Zanimljivosti "Novi" Bermudski trokut: Mjesto na kojem je nestalo 700 osoba

Znanstvena istraživanja pod palicom Paula Esprantea, pak, ukazuju da se Noina arka vjerojatno nalazi na planini Ararat u Turskoj. Što vi mislite?

Što mislite gdje se nasukala Noina arka?

  • U Nahičevanu
  • Na planini Ararat
  • Noina arka nije ni postojala

glasova:

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju