Smještena u srcu Jadrana, Zadarska regija dom je spektakularnim doživljajima, uživanju u moru i planinama, rijekama i jezerima te izvrsnim gastro delicijama. Među atrakcijama nalazi se i jedna manje poznata, no jednako zanimljiva – špilja Manita peć koja je smještena u Nacionalnom parku Paklenica.

Špilja Manita peć jedna je od najranije otvorenih špilja za posjetitelje u Hrvatskoj. Otvorena je davne 1937. godine kada je osiguran pristupni put špilji na 570 metara nadmorske visine gdje se i danas nalazi ulaz. Speleološki gledano špilja obiluje brojnim ukrasima poznatijima kao sige, a razlikiju se po načinu postanka. Najčešći su stalagmiti, stalaktiti, sigasti stupovi (stalagnati) i špiljske kamenice (kaskade). Osim što obiluje predivnim pogledima, špilja je i dom brojnim vrstama šišmiša te čak 52 vrste beskralješnjaka koji ovdje obitavaju.

Temeperatura u svako godišnje doba u špilji iznosi 9 stupnjeva, tako da je uz toplu odjeću možete posjetiti tijekom cijele godine, ako "vanjski" uvjeti to dopuste. Naravno, svakako prije odlaska provjerite radno vrijeme koje se mijenja s obzirom na sezonu. Razgledavanje u pratnji vodiča traje oko 30 minuta, a nakon toga vam preporučujemo da istražite ostale ljepote nacionalnog parka, koje se nalaze na svakom koraku.

Gdje planine ljube more: Oaza za odmor i odlična startna točka za izlete u najljepše dijelove Hrvatske +0 Paklenica - 11

Starigrad je središte Pakleničke rivijere koja pripada zadarskoj regiji i poznato europsko okupljalište planinara, alpinista i penjača. Iznad Starigrada nadvisuje se Velebit, najduža hrvatska planina bogata prirodnim ljepotama koje su ga učinile zaštićenim parkom prirode. Južni dio Velebita još je 1949. godine zaštićen kao Nacionalni park Paklenica.

Paklenicu je moguće doživjeti planinareći raznim stazama kroz podvelebitska sela, kulturno-povijesne lokalitete kao što su spomen znamenje mirila ili posjećujući etno kuću u Marasovićima. A za one spremnije posebno je atraktivan uspon na Sveto brdo (1751 m), drugi najviši vrh Velebita, s kojeg puca pogled na sve strane i po mnogima je upravo pogled sa Svetog brda najljepši na Velebitu.

Na području parka postoji preko 150 kilometara staza kroz kanjone, i to od onih jednostavnijih pješačkih pa do planinarskih koje vode do najvišeg vrha Velebita - Vaganskog vrha i, već spomenutog, Svetog brda. Manitu peć i ljepote Nacionalnog parka Paklenica možete otkriti i ako se pridružite avanturi života - Highlander Velebitu, na kojem u pet dana prelazte više od 100 kilometara najljepših dijelova Velebite.

Ozbiljniji penjači mogu se uključiti u vođene ture po Nacionalnom parku Paklenica. Sezona penjanja na Paklenici je od ranog proljeća do kasne jeseni po 590 smjerova na vapnenačkim stijenama.

Nakon planinarenja, ljubitelji adrenalina na vodi ni ovdje nećete ostati na suhom jer možete isprobati veslanje na kristalno čistim vodama rijeke Zrmanje. Duboko usječeni kanjon Zrmanje moguće je proći veslanjem u kajacima, kanuima ili manjim gumenim čamcima.

Više informacija o NP Paklenica potražite na www.np-paklenica.hr.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju