Da Korčula ima umjetničku dušu, ne treba previše naglašavati. Zeleni i raspjevani otok podario nam je neke od najljepših melodija i glasova Mediterana: legendarnog Olivera, boema Momčila Popadića, skitnicu Jasnu Zlokić, pjesnika malih stvari Danijela Dragojevića…

A tko god uplovi u Velu Luku, shvatit će njen značaj na umjetničkoj karti svijeta: šetnica duž obale „popločena“ je mozaicima koji prikazuju motive i simbole otoka, i šalju poruke ljubavi i zajedništva – kao da poručuju da je upravo to najljepši temelj po kojem možemo koračati.

Travnati dio šetnice pod palmama otkriva trenutak u kojem je nastala ideja stvaranja ovako prepoznatljivog i originalnog lica grada. Prikazan je u spomeniku Međunarodnom susretu likovnih umjetnika Vela Luka 1968. godine.

Malo mjesto tada je okupilo velike umjetnike da svih strana svijeta u ljubavi prema stvaranju, umjetnosti i ljepoti, prevladavši tako političke podjele svoga doba. Prilikom susreta izradili su mnoštvo mozaika kojima je ukrašena šetnica obale, a onaj zajednički simbolički je objedinjen u prikazu golubice s maslinovom grančicom.

Nastavak priče ispričan je s milijun kamenčića

Nekoliko desetljeća kasnije, grupa umjetnika, entuzijasta i volontera odlučila je nastaviti tradiciju: 2017. godine pokrenut je program pod nazivom „Mosaic to be together“. Radionicu izrade mozaika smjestili su u napuštenu tvornicu Ambalaža, a u radu im pomaže renomirani kipar Ante Marinović koji je i sam sudjelovao na Susretu 1968. godine.

Nastavak je to lijepe priče, ispisan s milijun kamenčića. U njoj pomažu domaći i turisti, učenici osnovnih škola, pa čak i virtualni gosti iz dalekih zemalja u ova „distancirana“ vremena.

Cilj je popločiti cijelu obalu koja je duga oko 2,5 kilometara. Kada ju dovrše, bit će to najdulji podni mozaik na svijetu. No, ne radi se o obaranju rekorda već o zajedničkom stvaralaštvu i vrijednostima, a projekt koji će istaknuti i uljepšati cijeli grad bit će djelo malih, spojenih ruka.

Čini se da je poruka koja dolazi s otoka ona da nitko nije otok sam za sebe. Baš kao i kamenčići koji – bili mali, veliki, sivi, šareni, oštri ili obli - udruženi poprimaju nov oblik koji ih potom nadmašuje.

Do sada je radionicu posjetilo oko 3 tisuće posjetitelja, od kojih je par stotina aktivno sudjelovalo u izradi mozaika. Pridružiti im se možete i vi, a više informacija pronaći ćete na stranicama Likovnog stvaralaštva Vele Luke

Zajednička tema im je pokret, a na umjetnicima je da ga prikažu u vlastitoj interpretaciji. Nedavno je postavljeno novih 40 metara mozaika, a projekt teče dalje. Prikaz slavne korčulanske moreške u mačevima i notama, „mjesto za ljubljenje“ kraj mora, gušteri i golubice s maslinovom grančicom samo su neki simboli na koje ćete naići šetnjom uz more.

Među njima je i veliki mozaik „Drvo života“ polegnut ispred osnovne škole, na kojem su grane drveta označene plemenitim aspektima života: majka, otac, zemlja, voda, muzika, knjiga, umjetnost, sloboda, misao, duša, oprosti…

U kreiranju jednog od najdužih podnih mozaika svijeta sudjeluju umjetnici i posjetioci-volonteri sa svih strana svijeta – od Rusije i Palestine do Kanade i SAD-a - čime ovaj umjetnički poduhvat ponovno, kao nekad, dobiva univerzalni predznak.

S ponosom možemo reći: svjetsko, a naše!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju