U slučaju da vas netko upita kad je najbolje vrijeme da odete u Prag, odgovor je jednostavan da jednostavniji ne može biti – UVIJEK. Ipak, ako baš imate mogućnost izbora najbolje razdoblje za posjetu je četvrti ili peti mjesec, kad sve u gradu cvjeta, neke znamenitosti koje su zimi zatvorene tada rade, a razne nepoznate jezike oko vas čujete neprestano, jer je Prag turistička meka. Imajte na umu kako su 1. i 8. svibnja praznici, tako da se u gradu tad redovno održavaju razne zabave.

Sad kad smo vam pružili mali uvod, a vi ste odlučili spakirati kufere i uskoro krenuti, odlučili smo napraviti kratki vodič, kako se što bolje provesti u ovom gradu. Pa stoga, krenimo.



Što obavezno treba vidjeti svatko tko posjeti grad?

1. Praški dvorac po noći. OBAVEZNO. Otvoren je do 23 sata, a za udarno vrijeme sezone i sat dulje. Kad padne mrak pruža potpuno drukčiji osjećaj, a izvrsna je stvar što će uz vas vjerojatno tad biti tek nekoliko turista, pa ćete doživjeti dvorac na znatno bolji način.

2. Uživajte u nekom pubu koji nije turistički, uz domaće pivo i posebno spremljeni Camembert (na češkom Nakladany Hermelin).

3. Šteta je ne vidjeti potpuno 'pomaknuta' i luda umjetnička djela koja potpisuje David Černy. Ona se nalaze na gradskim ulicama, a kad ih vidite, znat ćete o čemu govorimo.

Koje su najčešće zamke za turiste?

Ljudi, ne kupujte u suvenirnicama koje vam prodaju klasične ruske suvenire poput babuški ili pak kapa s natpisom 'CCCP', jer niste u Moskvi već u Pragu. Pazite i u koji taxi ulazite, striptiz barova, dućana koji prodaju apsint i sličnih stvari u samom centru. Također, izbjegnite i tzv. 'autentične češke restorane' u blizini trga, jer je hrana u njima loša i još ćete je pretplatiti, a ovdje potražite još korisnih savjeta za boravak u Pragu.



Odakle puca najbolji pogled na grad?

U slučaju da platite – s tornja Petrin, južnog tornja katedrale Sv. Vida ili s tornja koji se nalazi na početku Karlovog mosta. U pogledu možete guštati i besplatno, a za to su najbolja mjesta Hanavsky Pavilion u Letna parku i kvart Vyšehrad.

Dajte mi lokalnu hranu!

Naše maso
ili po naški 'Naše meso' je mesnica i dućan u kojem se nalaze isključivo proizvodi koje su napravili češki farmeri. Kad kupite komad meso, mogu vam ga tamo odmah i pripremiti da ga pojedete, a postoji i self service točionik za pivo! Ma čekaj, je li ovo nekakva vrsta raja?

Ali, vegetarijanac sam…

Maitrea, Daba, Etnosvet. Pa biraj brate!

Ok, neću ruske šubare i babuške, koji suvenir da ponesem kući?

Cipele Botas 66. Ono što su kod nas "Startasice", u Češkoj su "Botasice". Povijest proizvodnje seže u šezdesete godine prošlog stoljeća, a i zar ne bi željeli za promjenu obući nešto što nije 'made in Asia'?



A kako najbolje razgledati grad?


Pa sad kad ste kupili "Botasice", najbolje je pješke. Prag je poznat kao grad kojeg možete manje – više obići vlastitim nogama, tako da neke potrebe za javnim prijevoz neće biti. Ukoliko se ukaže, metro i tramvaji spremno vas čekaju.

Tu ću provesti dosta dana, imate kakav prijedlog za izlet?

Aha. Dvorac Konopište sjajno je mjesto za jednodnevni izlet. Sagrađen je najprije kao gotička utvrda, ali je kasnije pretvoren u predivni barokni dvorac, koji je za posjetitelje otvoren od travnja do listopada. Alternativa je posjet gradu Kutna Hora, koji je najpoznatiji po strašnoj kapeli ukrašenoj ostacima kostiju 40 do 70 tisuća ljudi. Da, dobro ste pročitali.

U redu, malo bi zabave, noćnog života!

Ako izaberete odlazak u Cross Club nećete pogriješiti. Izvrsna atmosfera i zabava su zajamčeni, a i ulaz je često besplatan.

Hvala na savjetima!

Ma ništa, sretno u Zlatnom gradu!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju