Poslije godina iščekivanja i odgađanja najpoznatiji muzej na svijetu otvara svoja vrata i u Abu Dhabiju! Otvorenje je zakazano za 11. studenog, a nadajmo se kako ovaj put, za razliku od lani, neće biti odgođeno.

Projekt, koji je najavljen još davne 2007. zajedničkim su snagama pokrenuli i realizirali Francuska vlada, turistička zajednica Abu Dhabija i muzej Louvre. Dizajn muzeja u Emiratima potpisuje slavni arhitekt Jean Nouvel, a smješten je ravno na obali te ima divan pogled na more.



U novom muzeju bit će izloženo više od 600 umjetničkih djela iz cijelog svijeta, od onih antičkih pa sve do modernih, uključujući i 300 posuđenih iz poznatih galerija i muzeja, kao što su Orsay i Pompidou centar. Naći će se ovdje i Leonardo, Monet i Matisse, uz mnogobrojne druge majstore kista.

Prema dogovoru sklopljenom 2007., Louvre će svoje ime muzeju u Emiratima posuditi na sljedećih 30 godina, a idućih 15 svake će se godine u njemu održavati 4 izložbe godišnje sa slikama pristiglim iz Pariza.

Koliko je u svemu ovome profitirao pariški muzej, teško je reći, ali je sigurno kako se radi o milijunima eura, dolara ili čega već.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju