Mnogi ljudi, pa ni sami Rimljani, ne znaju kako se odmah iza bazilike Sv. Petra, u blizini kuće u kojoj papa stanuje, pokrivena spomenicima svetaca nalazi najmanja nacionalna željeznica na svijetu!

Otvorena davne 1934. godine, vatikanska željeznička pruga proteže se tek na 1,3 kilometara, i spaja jedinu postaju u Vatikanu s željezničkom postajom u Rimu, odmah izvan vatikanskih zidina. Linija je nekad služila za transport papa, ali zadnjih godina je promijenila namjenu i najčešće su njome uvozili raznu robu iz Italije u Vatikan. Gotovo zaboravljena linija je još jedna od tajni Vatikana koja je otkrivena cijelom svijetu.



Sada, prvi put u povijesti, željeznica je otvorena i za turiste. Od rujna, na inicijativu pape Franje, vlak povezuje Vatikan s papinom ljetnom rezidencijom u Castel Gandolfu. Cjelodnevna karta uključuje i ulaz u Vatikanske muzeje i Vrtove u Rimu.

Vlak nakon vatikanske stanice prelazi vijadukt koji vodi na rimsku stranu zidina, tako da ste za nekakvih tristotinjak metara već u drugoj državi. Zatim nastavlja put kroz talijanska romantična sela i polja sve dok ne dođe do jezera Albano, koje se nalazi u blizini Castel Gandolfa.



Sam ljetnikovac papa Franjo ne koristi, čime je postao prvi papa od 17. stoljeća (ne računajući ratna razdoblja) koji vruće rimske dane radije provodi u Rimu. Ta odluka je imala značajan utjecaj i na turizam u okolnom kraju, s obzirom da su mnogi prije dolazili po blagoslov u Castel Gandolfo. Ipak, papa je popravio turističku sliku sljedećim potezom - za javnost je otvorio vrtove Castel Gandolfa.

Nakon uživanja u ovim posebnim, pažljivo njegovanim i čuvanim vrtovima, prije povratka vlakom direktno u Vatikan, u blizini se možete okrijepiti dobrim espressom ili ručkom.

U svakom slučaju, mislite li putovati papinim vlakom i obići njegov ljetnikovac svakako se predbilježite, jer je interes golem. Ono najbolje je cijena koja je i više nego popularna, a za ovaj izlet iznosi, prihvatljivih 16 eura.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju