Deblje, dizane, brzinske, male ili velike palačinke diljem svijeta omiljeno su jelo, a svaka zemlja krije svoje tradicionalne sastojke. Car Franjo Josip obožavao je kaiserschmarrn, pa su austrijske palačinke poznate kao i kraljevski drobljenac. Ovisno o kraju u kojem se pripremaju, recept za potrgane palačinke uključuje orašaste plodove, jabuke, šljive i grožđice, kao i najrazličitije kompote i pekmeze.

Jedno od najpoznatijih jela francuske kuhinje zasigurno su palačinke od heljdina brašna poznate pod nazivom galette (ili crêpe) bretonne. Kako im i samo ime govori, ove su palačinke tradicionalno jelo francuske pokrajine Bretanje, ali su poznate i jedu se u cijeloj Francuskoj, kao i izvan nje. Mogu se jesti prazne ili puniti slanim i slatkim nadjevima.

U smjesu za američke palačinke osim brašna, mlijeka i jaja dodaju se i prašak za pecivo te soda bikarbona, zbog čega je tijesto gušće, a palačinke su debeljuškaste. U smjesu se također dodaju šećer i maslac. Amerikanci su ludi za javorovim sirupom kojim ih velikodušno prelijevaju, a zamijeniti ga može med.



Omiljeni street food u Tajlandu su roti gulay, palačinke s bananama. Hrskave su i sočne, a tajni je sastojak kondenzirano mlijeko koje se dodaje u smjesu zajedno sa šećerom, brašnom, jajima i vodom. Smjesa se oblikuje u loptice, a za to se vrijeme ploške banana pomiješaju sa žumanjcima.

Nakon što rastanje tijesto, Tajlađani velikom vještinom prebacuju tijesto u rukama udarajući ga o podlogu dok ga ne stanje. Tanko poput papira, tijesto se stavlja u tavu, puni nadjevom i savija poput pisma. Za kraj se prelije kondenziranim mlijekom i posipa šećerom.

U Australiji se peku pikelets, mršavije rođakinje punijih američih palačinki. Male i tanke palačinke popularna su zamjena za kekse uz popodnevni čaj, a često ih roditelji pripremaju djeci za školu. Pripremljeno tijesto može se kupiti u trgovinama, kako bi se kod kuće samo dovršilo na vrućem ulju. Jedu se tople ili hladne.

Kinezi obožavaju cong you bing, odnosno palačinke od mladoga luka
Kombinacija sastojaka za smjesu sličnija je onoj za vučeno tijesto nego za palačinke kakve se rade u našim krajevima.

Potrebno je pomiješati brašno, toplu vodu i sol te ostaviti oko pola sata. Tijesto se zatim razvalja što tanje, naulji i posipa mladim lukom. Nakon toga se zarola, reže na ploške pa oblikuje u palačinku. Poslužuju se sa slatko-kiselim umakom od đumbira, mladog luka, smeđeg šećera, sojinog umaka i rižinog octa.

Doslovno preveden naziv za japanske palačinke okonomiyaki bio bi 'peci kako želiš'. I doista, Japanci ih pune svime što im srce poželi, a vole ih jesti u društvu dok piju pivo. Pripremaju se od brašna, pilećeg temeljca, jaja, narezanog kupusa, mladog luka, a dodati se može i sir, najrazličitije povrće, repovi rakova, lignje ili carsko meso.

> Trik Gordona Ramsaya za savršene palačinke koje uspijevaju baš svaki put

Jedan od sastojaka kojima palačinka duguje poseban okus jest naribani nagiamo korijen koji daje ljepljivost smjesi. Zamijeniti se može naribanim krumpirom, tofuom ili korijenom lotusa kako bi palačinke bile prozračne. U originalnom receptu dodaje se i tenkasu, hrskavi komadići koji se dobivaju prženjem tijesta za tempuru. Često se dodaju i bonito pahuljice, odnosno katsuobushi koje se dobivaju od fermentirane tune te zelene alge aonori

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju