Dvije godine prošlo je od ideje do realizacije originalnog vinkovačkog suvenira, replike posude Orion, najstarijeg europskog kalendara.

Posudu od voska izradio je vinkovački pčelar Goran Ferbežar, a misao koja ga je vodila je da potencijal najstarijeg naselja u Europi nije dovoljno iskorišten u promociji grada. Kako već izrađuje predmete od voska, palo mu je na pamet da izradi i repliku Oriona.

U izvedbi mu je pomogao prijatelj, akademski kipar, s kojime je izradio model posude od gipsa s detaljima simbola, a uz pomoć toga napravio je gumeni kalup. "U njega lijevam pčelinji vosak i nastaje voštana replika. Reakcije su pozitivne, već su neke vinkovačke tvrtke naručile proizvod, a zanimanje su pokazali i iz gradskoga Muzeja, koji će ga uvrstiti među suvenire koje prodaju te Turistička zajednica. Kako idem po sajmovima gdje prodajem pčelinje proizvode, sada sam u ponudu uvrstio i posudu Orion", kazao je Goran, koji je u protekla 2 mjeseca napravio 50-ak komada. Još ne razmišlja o novim voštanim suvenirima jer mu je primarna, ipak, proizvodnja meda.

> 'Bear shit': Originalni hrvatski suvenir za kojim su stranci poludili



Posudu Orion u Vinkovcima, ispod današnjeg hotela Slavonija, otkrio je arheolog dr. sc. Aleksandar Durman, a značenje simbola na njoj odgonetnuo je tek 20-ak godina kasnije. Proučavajući je otkrio je kako se radi o najstarijem kalendaru u Europi koji datira iz 2600. godine prije nove ere. Kalendar je zasnovan na astralnom simbolizmu, a nastao je istovremeno kad i sumerski i egipatski kalendari.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju