Mekong
je jedna od najdužih rijeka na svijetu – prostire se na 4350 kilometara što je čini sedmom najdužom rijekom u Aziji i dvanaestom u svijetu. Protječe od Kine kroz Mianmar, Laos, Tajland, Kambodžu i Vijetnam iz kojeg se ulijeva u Južnokinesko more.

U originalu s tajlandskog Mae Kong (Mekong) zapravo označava majku svih voda. To ne čudi budući da hrani više od 60 milijuna ljudi u šest zemalja svijeta koji se uglavnom bave ribarstvom. Unatoč tome njen izvor još uvijek nije poznat.

Tibetanci vjeruju da ima duhovnu moć, a da izvire iz mističnog jezera Zaxiqiwa u sklopu Tibetanske visoravni u provinciji Qinghai.



Kineski istraživači su 1999. godine bili uvjereni da su izvor pronašli na osamljenoj planini Jifu, dok su Pieter Neele i Luciano Lepre 2014. objavili da su izvor navodno pronašli u ledenjaku na 5374 metara nadmorske visine u sklopu neimenovane planine kod Jifua.

Mekong je vrlo dinamična rijeka kod koje se izmjenjuje sve od mirnog toka do divljih brzaca, te zbog čega je zanimljiva velikom broju zaljubljenika u fotografiju. U našoj fotogaleriji otkrijte dio njezinog šarma.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju