Prošlo je točno godinu dana od mog puta u The City, Big apple iliti New York. Tjednima prije polaska u glavi sam vrtjela scene poznatih filmova i serija, Prijatelji, Sam u kući 2 te kadrove mnogih drugih čija radnja se odvija po ulicama Manhattana i nestrpljivo iščekivala polazak.

Kao pravi gastro turist osim znamenitosti najviše me zanimalo što ću i gdje jesti. U New Yorku, nema čega nema, od tajlandske, japanske, francuske, indijske kuhinje do uličnih prodavača hot doga i šećerne vate. U cijelom čumezu restorana i zalogajnica, ipak možete pogriješiti, pojesti loš ručak i nepravedno presuditi da je New Yorku grad s lošom hranom. No, ako znate gdje se jede, kao što smo mi znali zahvaljujući kolegi Njujorčaninu, ostat ćete oduševljeni restoranima i ponudom ovog grada. New York je grad u kojem se restorani otvaraju i zatvaraju svaki mjesec, pa je moguće da neki od restorana koje sam posjetila možda više ne postoje. ;)



Doručkovali smo u blizini hotela (Court Square Diner), gdje se poslužuje pravi američki doručak, jaja na sve moguće načine, punjena sirom, američke palačinke, vafli, peciva sa cream cheese, krafne...

Japanski restoran Hagi, na koji nikada ne bismo slučajno naišli, ima vrlo zanimljivu ponudu jela, a jelovnik je na japanskom. Tako da imate prilike jesti odličnu hranu i naučiti pokoju riječ japanskog. Uz odličnu miso juhu naručila sam i glavno jelo, a lagani šok je uslijedio kad se moja hrana na tanjuru počela micati. Ništa strašno, radi se o dehidriranim algama koje se u doticaju sa ostalim vlažnim namirnicama kontrahiraju i miču. Kad smo kod japanske kuhinje, najbolji sushi probala sam na tržnici Chelsea, koju svakako vrijedi posjetiti. Za poseban doživljaj nemojte uzeti sushi za van, već uživajte u samoj pripremi sushija upravo pred vama.



U New Yorku morate probati junk food, a najbolje od junk fooda su hamburgeri. Stajanje u redu za hamburger s pohanim gljivama u Shake Shack, njujorška je svakodnevnica.

Međutim najbolji hamburger koji sam probala bio je onaj u 5NAPKIN burger u koji smo se vraćali čak dva puta i strpljivo čekali u redu na stol jer je gužva prava njujorška, bilo podne ili večer. 5NAPKIN burger poslužuje i gluten free burgere s domaćim hambi pecivom.

Od tajlandske hranu koju smo probali u restoranu Real Pam Thai spomenula bih povrtnu juhu sa staklenim rezancima koja je bila pun pogodak i pravi energy booster nakon cijelodnevnog razgledavanja.
Ako više preferirate talijansku kuhinju preporuka je za restoran Risotteria, pizza ima tanko hrskavo tijesto, a možete naručiti i gluten free.



Ako ste pivopija zanimljiva lokacije su Rudy's bar and grill gdje uz svako pivo dobijete hot dog gratis (ispred bara se nalazi velika ružičasta svinja) i Croxley Ales bar gdje poslužuju pileća krilca za 99 centa.
Nisam se suzdržavala od isprobavanja slastica, od muffina, cupecakesa do pite od jabuka. Pita od jabuka po koju sam se vraćala dva puta, iz Little Pie Company, s tanko rezanim jabukama i orasima uz kuglicu sladoleda od vanilije prava je rapsodija okus i mirisa.

Konačno, iako smo riješili dobar dio sa 'to do' liste, ostalo je još dovoljno toga da se vratimo opet!

Još putovanja i hrane pronađite na Barbarinom blogu Foodiona i Facebook stranici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju