1. Staro židovsko groblje, Prag

Pogrebi su se održavali na ovome groblju od 1439. do 1787. godine, a na relativnom malom području pokopano je 100.000 osoba te je postavljeno 12.000 nadgrobnih spomenika. Radnici su zatrpavali zemljom stare grobove, a na vrh postavljali nove.

Zub vremena i erozija tla učinili su svoje, pa Staro židovsko groblje danas izgleda vrlo napučeno i neobično. Štoviše, kad padne noć, podsjeća na neke strašnije scene iz popularnih horor-filmova.

2. Otok lutaka, Mexico
I Isla de las Muñecas, odnosno Otok lutaka mogao bi poslužiti kao scenografija nekog jezivog holivudskog uratka. Ovaj otok u blizini Ciudad de Mexica sadrži kolekciju od oko tisuću lutaka koje su nehajno prebačene preko grana stabala.

Tamo ih je stavio Julian Santana Barrera koji je 1950. godine počeo sakupljati odbačene lutke iz kanti za smeće diljem Ciudad de Mexica. Ovdje ih je izložio u želji da donese mir djevojčici koja se utopila u blizini. Zanimljivo, i autor kolekcije također se utopio u blizini otoka u rujnu 2001.



3. Kapela od kostiju, Portugal

Kapela od kostiju dio je crkve Svetog Franje u portugalskom gradu Evora. Kao i pariške katakombe koje skrivaju posmrtne ostatke brojnih osoba koje su ovdje prebačene zbog manjka grobnog prostora u glavnom gradu Francuske, i kapela je dobila svoj osebujan izgled iz istog razloga.

Do 16. stoljeća u okolici ovoga portugalskog grada bilo je čak 43 groblja, a u kapeli se danas nalaze kosturi 5000 osoba.

4. Kipovi u crkvi sv. Jurja, Lukovo
Zamislite da uđete u napuštenu crkvu, a ona je puna duhova. Upravo bi vam se to moglo dogoditi ako posjetite crkvu sv. Jurja u češkom gradiću Lukovu. Ona je napuštena 1968. godine nakon što je propao dio stropa tijekom pogrebne svečanosti.

Umjetnik Jakub Hadrava prije nekoliko je godina odlučio u nju postaviti skulpture koje neodoljivo podsjećaju na duhove te tvore jeziv prizor.

5. Viseći lijesovi Sagade, Filipini
Na otoku Luzon skriva se jedno od najzastrašujućih mjesta Filipina koje u prvi plan stavlja drevni pogrebni običaj. Naime, u selu Sagadi stanovništvo podiže i pribija lijesove preminulih na litice zbog vjerovanja da će duša pokojnika završiti u raju ako mu bude što bliža. Riječ je o prizoru koji definitivno ne želite vidjeti kada na ovaj otok padne noć.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju