Najsretnija država na svijetu, prema izvješću Ujedinjenih naroda, je Norveška. A na prvo mjesto smjestili su je povjerenje stanovnika u vladu, društvena podrška i dug život.

> Ekstremna ljepota: Veličanstvene litice Norveške



Za izvješće o Najsretnijim nacijama analizira se nekoliko faktora, među kojima je i BDP, prosječni životni vijek i sloboda. Prema odgovorima svojih stanovnika, Norveška je prva od 156 zemalja koje su sudjelovale u analizi.

> Stavanger: Iskusite prelijepu Norvešku u njenom izvornom obliku


Prosječni životni vijek u Norveškoj je 80 godina, politička korupcija je rijetka, a BDP iznosi 421 tisuću kuna po stanovniku. Obrazovanje je besplatno, a ova zemlja ima i najveći postotak pismenosti svojih odraslih stanovnika u svijetu.


 
Strategija i briga za ljude vidljiva je na svakom koraku. Norveška je jedna od država najbogatijih naftom, ali i tu se stvari odvijaju mimo svjetskih trendova. Kako Bloomberg piše, Norvežani su odlučili pametno i s dozom  crpiti naftu, a zaradu investirati u budućnost, umjesto da je "jednokratno" ulože u dnevne, tekuće probleme te se tako izdvaja od ostalih resursima bogatih država.

 

A post shared by punkufer.hr (@punkuferhr) on

Sve to moguće je zahvaljujući vjeri u politiku, međusobnom povjerenju i zajedničkom cilju, a o stanju svijesti Norvežana dovoljno govore podatci kako su donirali milijardu dolara za spas Amazone te kako su prijepore oko granice sa susjedima Fincima riješili tako što su im za 100. obljetnicu neovisnosti darovali "planinu".

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju