U blizini turskog grada Antalije smjestio se mali nenaseljeni otok Kekova. Čim ga vidite na slikama, jasno vam je kako se radi o pravom dragulju jer prekrasna boja mora nikog ne ostavlja ravnodušnim. Također, recimo kako ime „Kekova“ dolazi od turske riječi za timijan, pa ne moramo opisivati kako je, uza sve ostalo, riječ i o prilično mirisnom otoku.

Ipak, otok je daleko najpoznatiji po svojoj najvećoj atrakciji – ostacima potopljenog drevnog grada koji se vidi pod morem. Radi se o ruševinama nekadašnjeg trgovačkog središta Simene, koji su uništili snažni potresi u drugom stoljeću.



Obilazak grada pod morem moguć je kajakom ili brodom, no istraživanje pod morem zabranjeno je još od 1986. kao dio mjere očuvanja izgubljene baštine, a četiri godine poslije regija je proglašena posebnim zašićenim područjem. Recimo još kako su Turci Kekovu davno kandidirali i za baštinu UNESCO-a, ali još uvijek nije na nju uvrštena.

No, s obzirom na to kako je broj turista u posljednje vrijeme u padu, iz turskog ministarstva turizma postoje najave kako će se uskoro dozvoliti podzemna istraživanja, a valja reći kako je Kekova idealna za početnike ronioce. „Bilo bi sjajno kad bi vlasti ukinule ograničenja koja se tiču ronjenja, jer ovo mjesto žele upoznati mnogi“, rekao je Levent Isik iz Centra za ronjenje, koji smatra kako bi ukidanje ronilačkih ograničenja transformiralo otok i privuklo turiste.



Isik je vrlo vjerojatno u pravu, jer čim se ograničenja ukinu, mnogi će znanstvenici željeti doći i proučavati grad ispod površine. To bi moglo pomoći vraćanju Turske na turističke brojke iz 2015. godine, kad je zemlju posjetilo 39 milijuna stranih turista. Lani je pak zemlju kojom vlada Erdogan posjetilo 11 milijuna stranaca manje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju