Šampinjoni se odlično sljubljuju uz pečeni odrezak, piletinu, pa čak i ribu. Savršeno pečeni šampinjoni imaju mesnat i pomalo orašast okus, a osobama koje ne jedu hranu životinjskog porijekla mogu predstavljati i glavni obrok.

Ipak, ako se ne pridržavamo određenih pravila vrlo se lako mogu prepeći, te postati neukusni i suhi. Šampinjoni će biti sočniji ako ih pečemo u komadu. Odlučite li se za termičku obradu u tavi na štednjaku pripazite na ova dva osnovna pravila:

1. Gljive se trebaju peći na umjerenoj temperaturi kako bi dobile privlačnu zlatno-smeđu boju na površini.

2. Nemojte ih (često) miješati.

Recept za pečene šampinjone je vrlo jednostavan:
450 grama šampinjona
3 žlice maslaca
sol I papar po želji
2 češnja češnjaka
1 čajna žličica svježih listića timijana

Priprema:

1. U velikoj tavi otopite maslac na umjerenoj temperaturi.

2. Dodajte šampinjone koje ste prethodno očistili i čije ste stapke potkratili. Posolite i popaprite po želji.

3. Pecite šampinjone oko 5 minuta.

4. Okrenite žlicom šampinjone na drugu stranu i pustite da se termički obrade još pet minuta.

5. Na kraju pečenja u tavu dodajte sitno nasjeckan češnjak i timijan i sve zajedno dobro promiješajte.

6. Poslužite toplo. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju