Mamutska špilja (Mammoth Cave) u središnjem dijelu američke savezne države Kentucky ubraja se među najveće na svijetu, no to se ne čini tako na prvi pogled. Skromnih 207 četvornih kilometara koji se vide na površini granaju se u podzemni svijet putova, rijeka i jezera čineći tako prostor od gotovo tisuću četvornih kilometara vapnenačkog labirinta.



Špilja je ime dobila zahvaljujući svojoj veličini, a ne zbog ostataka davno uginulih mamuta. Milijunima godina oblikovala ju je voda, stvorivši više od stotine kilometara hodnika na pet razina. Tim golemim hodnicima kolaju podzemne rijeke koje vode do jezera i veličanstvenih slapova.

> Špilja u koju se na ulazak čeka dvije godine, a obilazak plaćate 20 tisuća kuna!

U Mamutskoj špilji ima vrlo velikih dvorana, ali i uskih prolaza od tek nekoliko centimetara. Jedan od njih nazvan je Jad debela čovjeka, koji je poprilično klaustrofobičan. Nekoć su u tome fantastičnom podzemnom svijetu boravili Indijanci, a danas onamo hrle turisti iz cijeloga svijeta kako bi prošetali osvijetljenim prolazima, plove Rijekom jeke koja se nalazi 110 metara ispod zemlje i dive se raznovrsnim čudesima koja je oblikovala priroda.



Fascinantne oblike oblikovale su kisele vode koje su milijuna godina tražile svoj put kroz vapnenac, a taj proces traje i danas, tako da speleolozi imaju još puno posla oko istraživanja najveće podzemne mreže na svijetu.

> Svi žele tu spavati! Ovo je najželjeniji smještaj na Airbnbu

Znanstvenike oduševljava i mnogobrojnost životinjskog svijeta koji ondje živi prilagođen uvjetima bez tračka svjetlosti. Ribe, rakovi, kukci i šišmiši u Mamutskoj špilji dobro su izbrusili svoje vještine snalaženja u mraku i čine zadivljujući ekosustav. Osim unutrašnjošću špilja plijeni pozornost i bujnom vegetacijom u okolici kojom dominiraju stoljetne hrastove šume.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju