Vikend ili samo izlet u prelijepu Italiju uvijek je dobra opcija. Ako ste ograničeni vremenom isplati se odabrati neki manji grad, a ne gigante poput Rima ili Milana, gdje ipak putovanje treba isplanirati na nekoliko dana. Tako da je najbolje otići u Veneciju ili Veronu, a ovaj put odabir je pao na predstavljanje grada Shakespearovih slavnih ljubavnika…

Kako do Verone

Uvijek postoji opcija autobusom do Trsta, pa hvatanje vlaka ili nekog prijevoznog sredstva do Verone. Međutim, najboljim nam se čini put osobnim automobilom, jer je grad od Rijeke udaljen nešto više od 300 kilometara, a od Zagreba 450. Tako da, u gradu ste za par sati…

Zašto ići baš ove godine

Vrlo jednostavno. Ova je godina u znaku Shakespearea, jer se obilježava 400 godina smrti ovog velikog engleskog dramatičara. Jest, na predstave koje su se održavale u dvorištu Julijine kuće malo ste zakasnili, ali nikad nije kasno prošetati starim ulicama i osjetiti duh ljubavnika koji su nesretno skončali. Uostalom, valja vidjeti i spomenutu kuću i slavni balkon, a ni ne sumnjamo kako će se još do kraja godine obilježiti stvaranje dobrog starog Williama.



Uf, imate me već, al što još ima tamo?

Prema zadnjim istraživanjima, Verona je jedan od talijanskih gradova koje turisti najviše vole posjećivati. To uopće nije čudno, a o povijesti i značaju grada dovoljno govori činjenica kako ga je UNESCO cijelog uvrstio na popis Svjetske baštine. Prekrasni povijesni centar, kojeg čuvaju visoki tornjevi, gastronomska scena, koja je iz godine u godinu sve bolja, ekskluzivni butici; ovdje će svatko pronaći nešto za sebe. U gradu su i nebrojene crkve, od kojih je najpoznatija bazilika San Zeno.

Naravno, ovdje je i izvanredno očuvana arena, u kojoj se često održavaju koncerti (cijelo ljeto su na programu razne opere), ali po dolasku prvo odite na središnji trg Erbe i osjetite puls grada. Naravno, lijepo je i prošetati uz rijeku Adige, na kojoj se Verona kupa.

Također, ako mislite obilaziti više znamenitosti, preporučamo Verona Card, koja će vam omogućiti besplatnu vožnju gradom, ali i popust za mnoge znamenitosti koje planirate posjetiti.

Ajme, od ovoliko priče sam ogladnio…

Restoran Il Cenacolo bio je jedan od najdražih restorana Luciana Pavarottija. Veliki tenor ovdje je rado zalazio, a s obzirom kako je dobro poznato da je Luciano bio istinski gurman, to bi vam trebala biti dovoljno dobra preporuka. Za početak uzmite nešto za gricnuti, a onda naručite neku od brojnih pašta, navodno je izvrsna ona s tartufima.

Drugo hvaljeno mjesto je Locanda 4 Cuochi. Ovdje je kuhinja otvorenog tipa, pa lijepo možete sjediti i gledati kako majstori kuhinje spremaju jelo u kojem ćete vi potom uživati. Preporuka: ravioli.
I za kraj, jedan restoran koji kao da postoji oduvijek, Bottega del Vino. Vinska lista ovdje je prilično dugačka, a koje god vino da odaberete, teško da ćete pogriješiti. Također, naručite rižoto s crnim vinom (risotto con vino Amarone) ili slavne torteline, ovisno o tome što vam je draže.



Ima li zelenila, da se opustim u nekom parku?


Još kako! Giardino Giusti park je koji je obitelj Giusti napravila još u 16. stoljeću u blizini svoje palače. Vrt je prekrasan, podijeljen na dva dijela (donji i gornji), a u njemu se nalaze mnogi kipovi, fontane i slične stvari. Ulaz u njega će vas doći 7 eura, a s Verona karticom 2 eura manje.

Spreman sam, idem, samo mi kažite gdje mogu odsjesti!

Ako vam novci nisu problem jer ih imate dovoljno, najbolje se smjestiti, jasno, u samom centru. Luksuzni smještaj naći ćete u Palazzo Victoria, odakle sve možete obilaziti pješke. Sobe su ovdje raskošne, a takva im je bome i cijena; 284 € za dvokrevetnu.

Naravno, druga opcija je Airbnb, gdje stan možete naći od šezdesetak eura po noćenju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju