Paklene vrućine proteklih dana u svima su probudile želju za hladnim osvježenjem, no neki su se već vratili s mora, a neki još nisu dočekali godišnji. Baš za njih prošlog smo tjedna pisali o 5 najboljih riječnih kupališta, a ono na Uni privuklo je i našu pažnju.

Prošli petak bio je vrhunac što se tiče temperatura ovog ljeta, pa više ni klima nije bila dovoljna da nas rashladi. Odlučili smo se uputiti u Hrvatsku Kostajnicu da vidimo isplati li se zaista ta Una. 

U ranim popodnevnim satima i nije vladala neka gužva, svakih nekoliko metara, u svojim vlastitim malim uvalicama, bila je po grupica ljudi. Ono što znamo o Uni, da je uvijek hladna, ovoga se ljeta nije pokazalo točnim.



Temperature su tako visoke da se čak i Una zagrijala, pa su zloglasne riječne alge, koje svakog ljeta zauzmu rijeke kad sunce upeče sredinom ljeta, plutale i po Uni, što nije uobičajeno. Ipak, ovdje ih je bilo manje nego na Kupi, pa je kupanje bilo sasvim prihvatljivo.

Iako je temperatura vode bila poprilično visoka, itekako je dobrodošlo osvježenje, a kako je rijeka bila topla, mogli smo se u njoj brčkati i više od sat vremena u komadu. S obzirom na sedre, komotno možete sjesti i brčkati se u plićaku, a na sredini Une dovoljno je duboko da se može i pošteno zaplivati. S druge je strane grada malo kupalište s ugostiteljskim objektom do kojeg bez problema možete i doplivati.

Iako je kupanje u Hrvatskoj Kostajnici sasvim pristojno, lokalci su ipak preporučili obližnje Kuljane kao idealne za osvježenje na Uni. Tamo ćemo i mi idući put.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju