Daj Talijanu nekoliko jednostavnih sastojaka i napravit će umak za pamćenje. Naravno, pod uvjetom da zna kuhati. Dodate li tome i domaću tjesteninu, teško se zaustaviti do posljednjeg komadića. Osim kultnog umaka bolognese i ragua na popisu remek-djela s gurmanske čizme i druge su delicije vrijedne kušanja    


 

Veličanstvena carbonara

Češnjak zagrijte na maslinovom ulju pa ga izvadite i dodajte narezanu pancetu. Izmiješajte jaja s paprom. Tavu s pancetom maknite s vatre pa ulijte jaja. Ubacite i naribani parmezan i malo vode od kuhanja tjestenine pa poslužite sa špagetima koje skuhajte tako da budu al dente.

Svinjski obrazi

Još jedan običan umak koji pruža neobičan užitak jest amatriciana koji ime duguje gradu Amatrice. Prema prvobitnom receptu u glavnoj je ulozi guancialeklasična talijanska slanina od obraza svinje, ali koristi se i panceta koja se poprži s bijelim vinom i čilijem. Zatim se dodaje rajčica te sir pecorino. Umak se odlično slaže s bucatinima, tankim špagetima s rupom.

Sir i papar

Ako se dobro pripremi, cacio e pepe mogla bi biti najveća stvar u povijesti čovječanstva, rekao je slavni Anthony Bourdain. I doista, kad je riječ o slasnim talijanskim umacima, tri su slasne riječi pecorino, papar i špageti. Specijalitet cacio e pepe doista ne može biti jednostavniji. Na dobro popapreni sitno naribani sir dodaje se pokoja žlica vode u kojoj se kuhala tjestenina i žustro miješa kako bi se dobio gladak umak. Umjesto špageta dopušteni su i pici (debeljuškasti špageti) ili tonarelli.


Zavodnica među umacima

Puttanesca, umak nestašnog imena koje evocira uspomene na najstariji zanat, podrazumijeva češnjak i inćune koji se najprije pirjaju na maslinovom ulju pa im se dodaju kapari, maslina te rajčica. Napuljski specijalitet iz jednog lonca omiljen je među onima kojima ne smetaju intenzivni okusi i arome. Prema legendi, puttanesca je nastala kako bi se namamili muškarci, a ima li u tome istine, Talijanke najbolje znaju.

> Mamma mia! Najbolji talijanski recept za pržene kuglice od ostatka riže


Jednostavno kao češnjak

Vjerojatno nema ništa jednostavnije od aglio e olio, umaka uz koji su odrastali brojni Talijani. Za umak koji vraća u djetinjstvo potrebno je ubaciti narezani češnjak u maslinovo ulje i grijati ga na najtišoj vatri dok ne pozlati, a zatim se dodaje voda od kuhanja tjestenine. Dopušteno je dodati i ljutu papričicu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju