1. Kiseljenje

Očistite i narežite 2 kilograma rajčica na polovice i četvrtine. Prokuhajte 1,5 vode i 6 dcl octa te nakon toga dodajte žlicu soli, žlicu šećera i još malo papra (po izboru). U staklenke koje ste prethodno sterilizirali stavite rajčice i prelijte ih s tekućinom koja se u međuvremenu ohladila. Pustite neka stoji jedan dan, ako treba nakon toga nadolijte tekućine i poklopite. Za 4,5 tjedana imat ćete izvrsnu zimnicu.

2. Konzerviranje
Uzmite 2 kilograma rajčica (desetak plodova srednje veličine) i svaku na dnu nježno zarežite nožem tako da tvori slovo X. Ubacite ih u kipuću vodu na 30 do 60 sekundi. Izvadite ih i odmah stavite u posudu punu ledene vode da se ohlade. Ogulite ih.
Narežite plod rajčice na četvrtine, stavite ih u lonac i pustite da se zagriju.

Nježno zgnječite plodove vilicom i stavite u prethodno sterilizirane staklenke. Dodajte ¼ žlice limunske kiseline ili 2 žlice limunovog soka u svaku staklenku. Uklonite sve mjehuriće zraka i u staklenkama ostavite slobodnog prostora. Zatvorite poklopcima i nakon 24 sata provjerite je li sve u redu.

3. Sušenje u pećnici

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzijusa. Prepolovite 7 ili 8 srednje velikih rajčica, polijte ih maslinovim uljem i začinite soli i paprom. Rasporedite rajčice na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih, odnosno dehidrirate na najnižoj mogućoj temperaturi (50 stupnjeva Celzija) 10 sati, odnosno dok se rajčice ne smežuraju. Kad su gotove možete ih prekriti uljem i tako držati u hladnjaku oko tjedan dana, ili biti zamrznute do šest mjeseci.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju