Povrtna juha najbolje je rješenje kada želite pojesti nešto toplo i fino na žlicu. No, da biste pripremili ukusnu juhu, ne treba vam recept ni komplicirani popis skupih namirnica. Ako slijedite ove savjete, možete pripremiti ukusan obrok od stvari koje ste upravo zatekli u hladnjaku, i koji će vam uspjeti baš svaki put.

1. Osnovni sastojci

Povrtna bistra juha kuha se od povrća po želji s dodatkom vode, nešto ulja, soli i papra. I to je to! Poželjan omjer uključuje litru vode ili temeljca s pola kilograma očišćenog i nasjeckanog povrća te prstohvat začina. Na žlici ulja (ili maslaca) popržite malo luka i/ili korjenasto povrće nasjeckano na komade, oko pet minuta.

Kada povrće omekša i dobije "boju", dodajte vodu, začine i kuhajte 20 minuta do pola sata na umjerenoj temperaturi, ovisno o veličini i vrsti upotrebljenog povrća. Ne zaboravite isprobavati okus hrane tijekom kuhanja kako biste prilagodili začine.

2. Pratite povrće

Kod kuhanja juhe trebate pripaziti samo na slijed povrća koji dodajete tekućini, jer sigurno ne želite jesti tvrdo ili prekuhano povrće. Korjenasto povrće poput mrkve, krumpira, pasternjaka i celera stavljajte prvo u lonac jer njemu treba više vremena za kuhanje od primjerice kelja ili tikvica, koje treba staviti neposredno prije kraja kuhanja juhe.

Kako biste skratili termičku obradu svih namirnica, povrće režite na manje kockice, a uz to se potrudite da komadi budu otprilike iste veličine kako bi se skuhali u slično vrijeme.


3. Pasiranje povrća
Ovako skuhano povrće možete pretvoriti i u finu kremastu fantaziju uz pomoć štapnog miksera/blendera i malo vrhnja za kuhanje. Okus juhe bit će bolji ako se fokusirate na samo jednu ili dvije namirnice – npr. cvjetaču, mrkvu, brokulu ili čak tikvicu. Dopola skuhano povrće smiksajte s malo vrhnja za kuhanje i temeljca, pa nastavite kuhati još par minuta dok se sve namirnice ne sljube.

SAVJETI PLUS
Prilagodite okus juhe svojim željama ili pokušajte eksperimentirati – u zimsko vrijeme aromatizirajte juhu s nešto đumbira i čili papričica, peršina ili nekog mediteranskog bilja po želji.

Okus juhe možete obogatiti i s nešto sitne tjestenine, riže ili okruglica od griza.

Guste juhe nakon kuhanja možete servirati s malo naribanog parmezana, dodati im jogurt ili neke začine poput muškatnog oraščića.

Zavirite u našu fotogaleriju i nadahnite se za pripremu juha.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju