Jagode su "u sezoni“, a tržište je preplavljeno mirisnim bobicama. No ono što je primamljivo oku nekad nema pokrića i u okusu. Zato se mnogi neugodno iznenade kada zagrizu u crvene jagode i otkriju da su tvrde i bez okusa.

Na policama trgovina u isto se vrijeme nađu vrgoračke jagode, koje mnogi smatraju najboljima u Hrvatskoj, kao i one iz Španjolske i Italije koje se mogu kupiti po jeftinijoj cijeni. Potonje su zbog transporta ubrane prije dozrijevanja, pa nemaju istu punoću okusa kao i domaći plodovi.

Proizvodnja jagoda u Vrgorcu tradicija je već više od 30 godina. Nastojali smo odabirom sorti, lokaliteta i tehnologijom uzgoja izvući maksimum kvalitete jer se jedino time možemo boriti protiv uvozne jagode, kazao nam diplomirani inženjer agronomije Danko Tolić.

Klima nam daje neke prednosti koje su izuzetno bitne da bi jagoda nakupila dovoljno suhe tvari, šećera te optimalan odnos šećera i kiselina. Imamo dovoljno sunčanih sati, kvalitetno tlo i vodu za navodnjavanje.

Jedna je od bitnih prednosti blizina tržišta, što nam omogućuje da jagodu beremo u punoj fiziološkoj zrelosti, kada je i najukusnija,
dodaje idejni tvorac i voditelj projekta Vrgoračke jagode.

Kada bi se vrgoračka jagoda trebala otpremati na udaljena tržišta u Europskoj uniji, brala bi se nedozrela, a samim time bila bi neukusnija.

Razlika između vrgoračke i uvozne jagode:

1. Vrgoračka jagoda ima intenzivniji miris, svježiji izgled, sjaj te bolji okus. Okus je dijelom bolji zbog sortne razlike, a do punog izražaja dolazi ako se jagode beru u punoj fiziološkoj zrelosti u mjesecu svibnju, kad ima više sunca i manje kiše.

2. Plodovi domaće jagode na početku berbe imaju deformacije, puknuća i nepravilnog su oblika jer se ne koriste hormoni za bolju oplodnju i pravilniji oblik.

3. Plodovi uvozne jagode tvrđi su, a u košaricama su uredno složeni.

Povrće Hrana i piće 12 namirnica s najviše pesticida: Kralj povrća pri vrhu ljestvice najštetnijih
Pokušavala se zaštititi domaća jagoda s drukčijom ambalažom – primjerice, stavljajući plodove u košarice plave boje, za razliku od uvoznih koje obično dolaze u prozirnoj ambalaži. Jagode su se stavljale i u kartonske gajbe s logotipom, ali su nas i tu kopirali, otkriva diplomirani agronom Danko Tolić.

Prijevara ima na početku sezone dok ima nedovoljno domaće jagode, a u punoj berbi domaćih jagoda interes za uvozom opada jer je cijena domaće niža. Na koncu, ako se odlučite za kupnju domaćih jagoda, trebate imati povjerenja i u prodavača.

Kefir Hrana i piće Prirodni "antibiotik": Napitak od 2 kune koji bismo trebali uzimati svaki dan  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju