VinDel, međunarodni salon vina i delicija, festival koji uspjeh mjeri, ne po broju posjetitelja, nego osmjeha, održan je po jubilarni, deseti put. I ove je godine opravdao svoj slogan: "najukusniji dan u godini". Na putu do hotela Draš u Mariboru pod Pohorjem gdje su se okupili gurmani iz regije nezaobilazna stanica je Hiša stare trte, najstarija živuća loza na svijetu.

Uz pohorski lonac, tradicionalni gulaš koji najbolje priprema za kušanje vina, etnolog dr. Aleš Gačnik prezentirao je razvoj VinDela kroz ovih deset godina te njegov značaj. Osim vina koje je plijenilo najviše pozornosti, gosti festivala uživali su u odličnom maslinovom ulju s aromom dima Jenko, mekim kruščićima bez glutena u bojama cikle i sipinog crnila, odličnim sladoledom od bučinog ulja te raznim drugim poslasticama poput pršuta, sireva, domaćih namaza i marmelada. Uroš in Valentina naziv je tvrtke iz Vipavske doline koja proizvodi sirupe i marmelade, a među klasicima od breskve, šljive, kakija i smokve našla se i ona od mlijeka.



Pažnju su plijenili i koferi za čaše i boce koji se nakon rasklapanja pretvaraju u udobne stolce za uživanje u vinogradu ili u prirodi. Osobito su praktični, a imaju i predviđen držač za čašu. Među najboljim razlozima za posjet VinDelu su gušti u vinskoj čaši, a novinare je ovom prilikom u male tajne festivala uputila G.E.T, udruga za kulturu stola.



Karizmatična brajda

U najbolju vinsku ponudu na VinDel-u definitivno ulazi Stojan Ščurek sa svojom Starom Brajdom kojom dominira rebula. Svijetla žuta boja sa zlatnim nijansama lijepo se bljeskala pod svjetlima slovenskog festivala, a još bolje prijala na nepcu oživljavajući svježe mirise zrelog voća, hrasta i suhog cvijeća. Doista ukusan dar najbolje je pokloniti sebi ili drugma pa otvoriti uz teletinu, bijelo meso, plodove mora ili mladi sir. Karizmatički Ščurek koji se, kako kaže specijalizirao za vina i sinove (ima ih čak petoricu) koji također pomažu u vinogradima na zapadu Slovenije, preciznije, u Goriškim brdima, ali sežu i dalje, preko slovenske granice, u Italiju. U Goriškim brdima poznat je i Valter Sirk, a na festivalu u Mariboru posebno su oduševila vina svježa vina čiji je tipični predstavnik t.k iz 2015. Iako su bijela vina perjanica festivala, vrijedi kušati i njegov suhi Cabernet iz 2012.

Samo je jedan Movia

Za stolom kod Aleša i Vesne Kristančič skupilo se i najviše vinoljubaca koje oduševljava priča o biodinamičkom uzgoju, blagotvornom talogu i svježini, ali i znanju, entuzijazmu te emocijama. Uz malu pomoć mjeseca na festival je stigao Lunar sa svojim suhim notama koje plešu s drvenastim začinjenim aromama iz dvorogog dekantera. Na mjehurićastoj strani stola mamio je Puro, pjenušac koji se čuva u naopakom položaju kako bi se talog skupljao u grliću boce, a otvaranje u posudi s vodom spektakl je kojeg vrijedi vidjeti.

Vrhunski mjehurići

Među vrhunskim pjenušcima našao se i Istenič prestige koji dolazi s idiličnog okruženja u Staroj vasi na Bizeljskom. Ondje se u protekla se 4 desetljeća razvila prva slovenska privatna proizvodnja pjenušaca. O kvaliteti Isteničevih pjenušaca rječito govore brojne nagrade i priznanja. U kategoriji pjenušaca u proteklim su godinama osvojili 10 šampionskih naslova, 64 zlatne i 41 srebrnih medalja. Prestige extra brut iz 2011. nježne zlatnožute boje s malim gustim mjehurićima gutljajem za gutljajem prizivao je u misli limunova stabla i suho cvijeće. Suho, živo i eleganto iskustvo je za svaku preporuku.

> Je li ovo najljepših 7 kilometara Slovenije? Odmah morate na izlet u Logarsku dolinu!

Osvježenje u čaši

Kad dođete po krivudavoj šumskoj cesti do vrha brda i pomislite da nema dalje, došli ste na pravo mjesto, u vinariju Doppler. Prekrasan pogled na krajolik netaknute prirode vodi s jedne strane prema Mariboru, s druge strane prema Austriji, Mađarskoj i na jugu prema Hrvatskoj. Njihova muškatna penina osvježenje je VinDela s mirisima tropskog voća, limuna, a pije se i prelagano.

Iz Bijele kuće na VinDel

Vina koja se piju u Bijeloj kući i ponajboljim svjetskim restoranima nose ime Graben, iza kojeg stoje Janez i Zala Šekoranja. Njihov Traminec iz Bizeljskog definitivno je jedan od razloga zbog kojih se isplati navratiti do VinDela.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju