Da najpopularnija turistička odredišta ne mogu ni na trenutak odmoriti i predahnuti od turista, nije nikakva novost. Ipak, postoji doba godine kad se može otići na ta mjesta, a da vas pritom ne "gnječe" horde ljudi. Primjerice, u Veneciji uvijek ima turista, ali ipak postoje termini kad u njoj možete uživati bez probijanja ulicom i čekanja u redu za vaporetto...

Zadnje mjesto koje se odlučilo na "obranu" od turista jest talijanski otok Capri. Gradonačelnik Gianni De Martino nedavno je izjavio kako će pokušati instalirati metalne ograde, nalik onima koje su nedavno postavljene u Veneciji, a sve kako bi zaustavili dio turista.

No nemaju samo Talijani problema. Kako se sezona približava, milijuni turista spremaju "desant" na Barcelonu, Ibizu, Dubrovnik i ostala mjesta koje se nalaze zaokružena na karti svakog tko je u životu putovao.



Pa ako baš sada svi putuju, zašto morate i vi? Dubrovačke zidine i za nekoliko će mjeseci stajati na svom mjestu, venecijanski kanali i gondole vozit će i zimi, a Gaudijeve građevine i dalje će vas fascinirati bez obzira na godišnje doba.

Stoga smo zavirili u britanski Telegraph, koji je složio preporuke kad je najbolje vrijeme za posjet slavnim mjestima diljem planeta.

Capri – jesen

Ujesen stanovnici Caprija zajednički odahnu, ali i, realno, zaključe još jednu uspješnu turističku sezonu. U ovo doba na otok svrate tek jednodnevni putnici smješteni u Napulju ili Sorrentu, a otokom ponovno zavlada mistična atmosfera zbog koje su nekad Graham Greene i Maksim Gorki ovdje živjeli i stvarali. More je toplo i u listopadu, a iako otok nije velik, zaljubljenici u hodanje neće ostati razočarani.

Venecija – zima

U studenom ili siječnju venecijanske ulice često su neprepoznatljive. Naravno, i dalje se nađe pokoji turist, ali se osjećate toliko slobodno da vam se čini kako čujete zvuk svojih koraka. Zna biti i prohladno kad zapuše vjetar s Dolomita, ali je isto tako nenapučeno, a cijene su znatno niže nego u sezoni.



Barcelona – zima

Dok je ljeti pretrpana turistima, a u proljeće i jesen katalonsku prijestolnicu znaju napasti pljuskovi, zimi je vrijeme suho, a ulice su prazne. Stoga, ako niste ludi za plažama i želite se, između ostalog, u Barceloni i okupati, najbolje su vrijeme za odlazak zimski mjeseci. Također, u ova doba u gradu se postavljaju brojne sjajne izložbe, a temperatura rijetko u pravilu ne pada ispod 10 Celzijevih stupnjeva.

Dubrovnik – jesen

Ljeti su, kao što nam je dobro poznato, gužve nepodnošljive a kruzeri se ne prestaju izmjenjivati u gradskoj luci. No ujesen je gostiju već znatno manje, a vrijeme je i dalje lijepo i toplo. Kava na Stradunu i tad je opcija, a kako dolazi zima, grad lagano tone u san koji traje sve negdje do Uskrsa.

Macchu Picchu – travanj ili studeni

Grad Inka najposjećeniji je u srpnju i kolovozu, kad ovdje žele doći apsolutno svi turisti. Stoga izaberite neko drugo vrijeme i pogledajte ovo čudo u predsezoni ili posezoni.



Ibiza – rano proljeće

Iako sezona počinje već u svibnju, a traje sve do listopada, Ibiza je posebno lijepa u rano proljeće kad cijeli otok cvjeta. Balearsko otočje i inače nudi mnoštvo sportskih aktivnosti, tako da zaljubljenicima u zdrav život ovdje zasigurno neće biti dosadno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju