Ogulin se kao grad spominje oko 1500. godine, kad je Bernardin Frankopan izdao ispravu kojom je označio granice novoizgrađenog grada. Upravo je u ovom gradu tristotinjak godina kasnije rođena spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić. Za nju i njezine „Priče iz davnine“ zna svaki školarac, a ostatak bogatog opusa također u svakome izaziva lijepe uspomene iz djetinjstva, kad je apsolutno sve na svijetu bilo moguće. Ivana i njezino pisanje bili su i ostali stalni pratitelj i poticatelj svake dječje mašte, izmišljene priče i avanturističkih snova.

Upravo zbog Ivane i njezinih priča Ogulin se često ponosito naziva i „zavičajem bajki“. Tome u prilog ide i Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke. Ovdje se kroz znanje, kreativnost i nove tehnologije predstavljaju bajke Ivane Brlić-Mažuranić, a kod posjetitelja se nastoje potaknuti kreativnost, mašta i originalno stvaralaštvo. Sama kuća smještena je u starom Frankopanskom kaštelu, a sastoji se od multimedijalne stalne izložbe, biblioteke, multifunkcionalnog prostora za radionice i suvenirnice.

Stalna izložba u Ivaninoj kući bajke

Sama je izložba interaktivna i multimedijalno oblikovana. Započinje „Čarobnom šumom“, ulaskom u svijet Ivane Brlić-Mažuranić u kojemu stabla pripovijedaju priče iz spisateljičina života i njezina djela. Nastavlja se „Začaranim hodnicima“ gdje uistinu možete istraživati bajke – što su one zapravo, kako se pišu i pripovijedaju te što se sve zapravo u bajkama događa.



U tajanstvenom kutku dvorca nalazi se „Začarano zrcalo“ koje otkriva „unutarnju čudesnu sliku“ svakoga tko se u njemu ogleda. Međutim, samo onaj tko ga pozorno sluša dobit će svoje čarobne moći i sliku za uspomenu. Kao i svaka prava bajkovita kuća, i ova ima toplo „Ognjište“ gdje svojim mališanima možete odabrati neku od bajki iz različitih europskih zemalja i preslušati ju u „Bajkovitom Jukeboxu“. Nakon toga čeka vas „Bajkovita biblioteka“. Ovdje su posjetiteljima dostupne brojne knjige bajki, a posebna se pažnja posvećuje prikupljanju prvih izdanja bajki. U središtu samog dvorca nalazi se „Tajanstvena odaja“, to jest moderno opremljena prostorija u kojoj možete pogledati tri edukativna animirana filma te zaigrati interaktivnu konzolnu igru. Osim toga, ovdje se organiziraju i predstave, koncerti te slična događanja koja dodatno oplemenjuju ovaj uistinu čarobni prostor.

Radionice za male i velike

Ponuda radionica povremeno se mijenja te se o tome redovito izvještava na službenim mrežnim stranicama. Budući da ih ima zaista mnogo, mi ćemo vam ukratko predstaviti samo njih nekoliko. „Najbolji ilustrator“ radionica je koja obuhvaća crtanje ilustracija za Ivanine bajke, prema ilustracijama Vladimira Kirina, ilustratora bajki Ivane Brlić-Mažuranić. Najuspješniji ilustrator osvaja nagradu, a sve su ilustracije kasnije i izložene.



Radionicom nazvanom „Potraga za čarobnim predmetom“ želi se produbiti znanje o „Pričama iz davnine“ i samoj autorici, a sastoji se od rješavanja deset zadataka i otkrivanja te pronalaženja skrivenog čarobnog predmeta. „Glasovi u bajci“ nešto je drukčija radionica koja se sastoji od dva dijela. Nakon faze opuštanja i govornih vježbi, slijedi faza iskazivanja emocija na primjeru jedinstvenog ulomka iz bajke. Žiri sastavljen od posjetitelja odlučuje tko je bio najbolji u iskazivanju emocija, a pobjednik na kraju dobiva nagradu.

Napomenimo još samo da je za prisustvovanje radionicama potrebna prethodna najava, a cijene ovise o pojedinoj radionici, od 10 do 20 kuna po osobi. Također, ako ste sigurni da neće narušavati mir ili ometati druge posjetitelje, sa sobom možete povesti i svog četveronožnog člana obitelji. Neka cijela obitelj doživi bajkoviti Ogulin kroz čaroliju bajki Ivane Brlić-Mažuranić!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju