Nekoliko sastojaka koji su svima dostupni tvore božanstven okus koji će usrećiti i one najgladnije. Spoj sitno nasjeckanih oraha, slatkih krušaka i kremasto slane gorgonzole probajte na mekano pečenom lisnatom tijestu.

Gorgonzola je neizostavan dodatak u talijanskoj kuhinji, a sadrži plemenitu plavu plijesan. U prošlosti kada je ovu vrstu sira otkrilo lokalno stanovništvo u jednom mjestašcu u Lombardiji, mislili su da su njihov obožavani kravlji sir napale bakterije. Nakon što su ga probali, taj srednje zreli sir počeli su primjenjivati na nebrojeno mnogo načina. I tako je kulinarstvo postalo bogatije za još jedan neponovljiv okus Italije!

Sastojci:

1 paket odmrznutog lisnatog tijesa
2 kruške
2 žlice maslaca
⅓ šalice smeđeg šećera
1 jaje
½ šalice Galbani gorgonzole
3 žlice oraha
sol

Priprema:
1. U pećnicu stavite lim za pečenje prekriven papirom za pečenje i zagrijte ju na 180 stupnjeva. Razvaljano lisnato tijesto podijelite na četiri jednaka komada i, nakon što je pećnica zagrijana, položite ih na lim za pečenje. Pripazite da između svakog komada lisnatog tijesta ostavite dovoljno prostora kako se ne bi tijekom pečenja spojili u jedno.

2. Svaku krušku prerežite na četvrtine, izvadite košticu i svaku četvrtinu narežite na tri ili četiri šnite. Narezane kruške, 2 žlice maslaca, smeđi šećer i malo soli pirjajte u maloj posudi za kuhanje na srednje jakoj vatri. Sve skupa držite na vatri 5 minuta ili dok ne primijetite da je kruška otpustila svoj sok i s ostalim sastojcima stvorila smjesu koja nalikuje sirupu.

3. Prokuhanu smjesu s kruškama ostavite na hlađenju pet minuta, a u međuvremenu smućkanim jajetom premažite rubove lisnatog tijesta.

4. Šnite kruške položite na svaki od komada zapečenog i jajem premazanog lisnatog tijesta i nakon toga prelijte ih sirupom koji je nastao nakon kuhanja kruški.

5. Sve skupa pecite oko 15 minuta na 180 stupnjeva. Nakon što iz pećnice izvadite slatko hrskavi desert, posipajte ga sitno nasjeckanim orasima i smrvljenim komadima Galbani gorgonzole.

Prilog je napravljen u produkciji NOVA TV Content Teama u suradnji s 'Dukat mliječna industrija d.d.' i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.


 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju