Ljubičasta ili, na hrvatskim tržnicama češća, svjetlozelena koraba često je nepravedno zanemarena jer se osim brojnih dobrobiti za organizam, može pripremiti na bezbroj načina.

Koraba ime duguje njemačkoj riječi za kupus i latinskoj koja označava repu. Iako nalikuje gomoljastom povrću, zapravo se radi o krstašici, poput kelja, cvjetače i brokule.

Njezin blagi okus najbolje dolazi do izražaja ako se kratko blanšira, a u varivima i gustim juhama odlična je zamjena za krumpir.

Listovi se pripremaju poput špinata, koprive, raštike ili blitve, a mogu se iskoristiti za kremaste juhe ili pite. Manje ili veće, okrugle korabe možete i puniti i peći u pećnici ili kuhati pa pasirati u pire.

Obiluje vitaminom C

Šalica narezane korabe sadrži čak 140 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Sa svoja 62 miligrama na 100 grama "vodi" čak i ispred naranče s njezina 53 miligrama. Taj moćni antioksidans ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta, ali i za zdrave kosti, kožu i krvne žile.

Siromašna je kalorijama

Korabica je saveznica dobre linije jer je siromašna kalorijama (28 kalorija na 100 grama), a obiluje vlaknima koja produljuju osjećaj sitosti i blagotvorno djeluju na probavu. Pazite li na kilograme, iskoristite korabu za pripremu zdravih i ukusnih priloga, umjesto tjestenine ili krumpira te narežite na ploške i grickajte u međuobrocima.

Poboljšava vid

Baš kao i mrkva, i koraba je riznica karotena, uključujući beta-karoten, koji čini dobro našim očima i preventivno djeluje protiv tegoba i bolesti. Primijetite li da noću vidite slabije nego obično ili su vam oči suhe, to mogu biti pokazatelji manjka vitamina A. Taj moćni antioksidans služi i kao prevencija bolesti poput makularne degeneracije.

Štiti od raka

Koraba se može pohvaliti zavidnom količinom sulforafana i indol-3-karbinola, spojeva koji se nalaze u kupusnjačama. U tom "koktelu" zdravih tvari leži moć superzdravog povrća što neutralizira djelovanje slobodnih radikala, pa se koristi i za prevenciju raka.

Vraća energiju

Tko često jede korabu, može primijetiti da ima dobar tlak, više energije i koncentracije jer obiluje kalijem, željezom i drugim mineralima. Zbog toga se preporučuje ubaciti je na jelovnik i za snažne kosti, zdrave zube i desni.

Čudo od mandarina: Fina jesenska marmelada na koju ćete biti ponosni Palačinke Mandarine - 4 Mandarine - 3 +1 Mandarine - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju