Halloumi je polutvrdi bijeli sir koji je savršen za ljetna jela. Iako mu tekstura nalikuje na mozzarellu, s njom nema previše sličnosti. Naime, riječ je o siru koji se ne topi pa ga zato mnogi pripremaju na roštilju. I ne, pritom ga ne stavljaju na komad mesa kako bi se rastopio, već direktno na rešetku.

Ovaj sir ima visoku točku topljenja, a priprema se od kombinacije ovčjeg ili kozjeg te s malim udjelom kravljem mlijeka. Nakon izrade stavlja se u slanu marinadu koja mu daje izraženi okus kad se jede sirov. Ipak, mnogo češće se grila kako bi dobio hrskavu koricu, dok mu unutrašnjost ostaje mekana i sočna.

Tost sa sirom Hrana i piće Hrskav izvan, mekan iznutra: Trik Jamieja Olivera za savršeni tost sa sirom

Halloumi potječe s Cipra, no nalazi se i u tradicionalnim kuharicama Libanona, Sirije i Palestine. Dio je brojnih ljetnih jela, a posebno se dobro sljubljuje s mentom.

6 ideja za pripremu jela s halloumijem:

1. Narežite ga na manje kocke te nabodite na štapiće za ražnjiće zajedno s povrćem te ispecite na roštilju

2. Narežite deblje komade halloumija te ispecite na roštilju pa poslužite u pecivu kao vegetarijanski burger

3. Pečeni hallumi možete poslužiti u tortilji s grilanim povrćem i tzatzikijem

Špageti sa sirom i paprom Hrana i piće Kad nema "ničega" u hladnjaku: Recept za talijanski klasik koji obožava cijeli svijet

4. Omotajte ga špekom te ispecite na tavi pa poslužite uz krumpir i povrće po želji

5. Njime možete nadjenuti paprike te ispeći u pećnici

6. Od ispečenih komadića halloumija možete napraviti i toplu salatu s lećom, rajčicama i lukom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju