Jedete li tahini? Riječ je o pasti od tostiranih mljevenih sezamovih sjemenki koja je sastavni dio namaza humus, ali i mnogih drugih bliskoistočnih i azijskih jela.

Tahini karakterizira orašasti okus koji se izvrsno sljubljuje s brojnim jelima od mesa i povrća, ali može biti i dio raznih slastica. Iako se već godinama nalazi na hrvatskom tržištu, jedu ga tek rijetki, a to je prava šteta jer ima brojne pozitivne utjecaje na ljudski organizam.

Nutritivna bomba s protuupalnim svojstvima

U jednoj žlici taihnija, odnosno u 15 grama paste od sezama nalazi se oko 90 kalorija. Riječ je o vrlo kaloričnoj namirnici koja sadrži i oko 3 grama bjelančevina te oko 8 grama masnoća, od čega polovica pripada mononezasićenim masnim kiselinama kojima se pripisuju protuupalna svojstva.

Tahini je i odličan izvor fosfora i mangana, koji igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kosti. Ima i znatne količine vitamina B1 i B6, koji su važni u procesu proizvodnje energije.

Pasta od sezama bogata je i antioksidansom lignanom, koji dokazano smanjuje rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti te pojavu osteoporoze.

Istraživanja su pokazala i da redovita konzumacija umjerenih količina tahinija poboljšava moždane funkcije, ali i jača otpornost jetre i bubrega.

Kako napraviti tahini kod kuće?

Pravi tahini“ ima tekuću teksturu, no na tržištu se često mogu naći i tvrdi proizvodi nalik na glinu koja ima vrlo gorak okus. Izbjegavajte takve proizvode.

Štoviše, pastu od sezama vrlo lako možete napraviti i u vlastitom domu ako na raspolaganju imate kvalitetan blender ili sjeckalicu povrća. Tostirajte sjemenke sezama na tavi dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju (pazite da vam ne izgore!), a potom ih stavite u blender ili sjeckalicu i meljite sve dok se ne pretvore u tekuću pastu. Pohranite u hladnjaku i dodajte jelima po želji.

Sastojci za najlakši dresing s tahinijem za salate, tjestenine i mesna jela

  • 80 g tahinija
  • 50-100 ml vode
  • 1 limun
  • 1-2 žlice meda, javorova ili agavina sirupa 
  • 1 češanj češnjaka
  • prstohvat soli

Priprema dresinga s tahnijem: 

  1. Pomiješajte sitno nasjeckani češnjak sa svježe iscijeđenim limunom, tahinijem, medom i solju.
  2. Polako ulijevajte vodu u smjesu uz neprestano miješanje dok ne dobijete tekući dresing po vlastitom guštu.
  3. Stavite ga u staklenku i pohranite u hladnjaku prije korištenja. Dobar tek!

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite inspiraciju za pripremu jela s tahinijem.

Hrana koja opušta poput četveroručne masaže Čokolada i bademi Vino Čips od kelja +2 Mrkva

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju